Jagodina: Jelena i njen azil za pse

Izvor: B92, 13.Mar.2011, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagodina: Jelena i njen azil za pse

Jagodina -- Jelena Vasić iz Jagodine 7 godina pruža utočište napuštenim psima. U improvizovanom azilu koji je udaljen nekoliko kilometara od Jagodine ona brine o 50 pasa.

Do sada su joj, kaže, pomagali isključivo pojedinci.

"Ko je jednom imao prilike da vidi u kakvim užasnim mukama umire otrovan pas, verujem da je došao na ideju kao i ja - da mora nešto konkretno da se uradi", kaže Jelena Vasić.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Ovako Jelena Vasić, diplomirana filološkinja iz Jagodine, objašnjava zbog čega se latila ovog humanog, ali i odgovornog posla. Iako svesna da psi nemaju adekvatne uslove za život, budući da nije imala dovoljno sredstava da im izgradi bokseve, naša sagovornica kaže se trudi da psima omogući koliko-toliko dobar život. Na to, kako kaže, ponekad potroši i čitav mesečni honorar koji zaradi kao prevodilac.

"Sem zaista pravih ljubitelja životinja, teško da ćete naći bilo koga ko će vam pomoći. Mada, ja sam nekako do sada i finansijski i fizički izlazila sa tim na kraj, ali zaista shvatam da je zbog samih pasa definitivno potrebno da se još neko uključi u celu priču”, kaže Vasićeva.

Čupa, Milorad, Katica, samo su neka od imena koja je Jelena nadenula svojim štićenicima. Osim imena, svi psi koji se nalaze u ovom utočištu imaju i pasoše, kao potvrdu da su vakcinisani protiv besnila, ali i da im je pružena veterinarska nega kada god je to potrebno.

"Svaka pomoć u vidu, recimo, suplemenata, poput vitamina, poput tableta protiv parazita, sve to deluje da je sitno, da nije mnogo. Ali, kada se skupi veliki broj pasa, vama jedna tableta za parazite, koja je za težinu od 10 kila, ispadne mnogo”, kaže Vasićeva.

U rečniku Jelene Vasić, kako sama kaže, ne postoji reč eutanazija, zbog čega je i preuzela brigu o psima sa ulica Jagodine. Da psi, ipak, nisu sigurni ni u ovom prihvatilištu, potvrđuje događaj s kraja prošle godine.

"Dvanaest pasa mi je bilo otrovano. Nijedan od tih pasa nije imao više od godinu dana. Samo dva psa su preživela trovanje i to je živo čudo kako su i oni uspeli da se izvuku”, kaže Vasićeva.

Jelena će azil do kraja marta preseliti na drugi plac. Kako tvrdi, na novoj lokaciji potrebno je sve – od ograde, do bokseva i kućica – zbog čega naša sagovornica apeluje na ljude dobre volje da joj pomognu u zbrinjavanju pasa od kojih je društvo, pa i grad Jagodina gde ne postoji prihvatilište za napuštene pse, odavno diglo ruke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.