JAGODINA: OSAM PUTA VIŠE OBOLELIH OD KARCINOMA

Izvor: Kurir, 07.Nov.2010, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAGODINA: OSAM PUTA VIŠE OBOLELIH OD KARCINOMA

JAGODINA - Broj obolelih od karcinoma povećan je u Jagodin osam puta za deset godina, i kod muškaraca i kod žena, izjavio je načelnik Službe onkologije Opšte bolnice u ovom gradu dr Radosav Bojović.

Reč je pre svega o raku debelog creva, želudca, krvi, limfomima, ginekološkim i karcinomima kože, precizirao je Bojović.

- Godine 2000. imali smo 500 kartona pacijenata obolelih od malignih bolesti, sada imamo oko 4.000 - rekao je Bojović novinarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
On je istakao da je u odnosu na prošlu godinu, broj novootkrivenih malignih tumora dojki kod žena "otprilike na istom nivou" ali je povećan broj ginekoloških tumora, karcinomi grlića materice, endometrijuma i jajnika.

- Sve je više malđih žena koje obolevaju, pa i one koje nisu rađale, a razlog su hormonski disbalansi, nasledni faktor i NATO bombardovanje osiromašenim uranijumom - rekao je Bojović.

- Jedan od velikih uzroka porasta malignih obeljenja je NATO bombardovanje Srbije 1999. godine. Osiromašeni uranijum se sporo oslobađa i postaje aktivan posle desetak godina - istakao je on.

Na podsećanje novinara da je iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije najvaljen dolazak u Jagodinu, Ćupriju i Paraćin mobilnog mamografa, Bojović je istakao da se mamografom, kao dijagnostičkom metodom, u 90 odsto slučajeva otkriva tumorni proces na dojci.

On smatra da "nije preporučljivo da se pregledaju žene mlađe od 45 godina i one koje nisu rađale zbog velikog zračenja". Bojović kaže da se na mamografu ne može pregledati ko želi, već prvo lekar mora da pregleda pacijenta, pa se radi ultrazvučna dijagnostika, i ukoliko postoji sumnja, šalje se na mamografsku dijagnostiku.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.