Ima aparata, nema lekara

Izvor: RTS, 05.Mar.2014, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima aparata, nema lekara

U jagodinskoj Opštoj bolnici pacijentkinje već pet godina ne mogu da obave mamografiju iako aparat za pregled postoji. Razlog je što nema lekara koji može da pročita i napiše nalaz. Sve pacijentkinje iz gradova u Pomoravlju na mamografiju idu u ćuprijsku bolnicu, gde se godišnje uradi tri hiljade pregleda.

Već pet godina pacijentkinje ne mogu da obave mamografiju u jagodinskoj Opštoj bolnici. Iako aparat za mamografiju postoji, nema radiologa koji može da pročita snimak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i napiše nalaz.

Aparat jeste star 11 godina, ali je nedavno digitalizovan i potpuno pouzdan. Ipak, nekoliko godina u službi je radio samo jedan radiolog, a uz više hiljada pregleda godišnje nije bilo vremena za posebnu obuku.

Načelnik službe radiologije u jagodinskoj bolnici Vojo Gobeljić napominje da samo dobar znalac može snimak da interpretira "odgovorno, znalački i sigurno", jer se greške u dijagnostici, i medicini uopšte, teško praštaju i mogu biti kobne.

U upravi bolnice kažu da su nedavno četiri lekara završila specijalizaciju,ali da još niko nije obučen za čitanje mamografija.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu koji je pred nama, znači vrlo brzo, do polovine godine uraditi edukaciju jedne od naših doktorki da bude elokventno edukovana što se tiče mamografskih pregleda", kaže direktor jagodinske bolnice Darko Miletić.

U ćuprijskoj bolnici na mamografu rade u dve smene. Kažu pritisak na službu je veliki jer dolaze žene ne samo iz okolnih gradova već i iz Varvarina, Kruševca.

"Dosta nam otežava što mi svi sve radimo, da tako kažem, taj broj mamografija otežava rad u drugim dijgnostikama, ali eto uspevamo da se pokrivamo", ističe šef rendgen dijagnostike u ćuprijskoj bolnici Zoran Milošević.

I dok bar jedan radiolog iz Jagodine ne završi tromesečnu obuku na Institutu za onkologiju i radiologiju, sve žene iz Jagodine moraće na pregled dojke u Ćupriju.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nema lekara za čitanje mamografa

Izvor: RTS, 05.Mar.2014

U jagodinskoj Opštoj bolnici pacijentkinje već pet godina ne mogu da obave mamografiju iako aparat za pregled postoji, jer nema lekara koji može da pročita i napiše nalaz. Sve pacijentkinje iz gradova u Pomoravlju na mamografiju idu u ćuprijsku bolnicu gde se godišnje obavi tri hiljade pregleda....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.