Hoćemo li i dalje kupovati nedeljom

Izvor: RTS, 20.Sep.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoćemo li i dalje kupovati nedeljom

Samostalni sindikat trgovine Srbije više puta je tražio zabranu rada nedeljom i državnim praznicima, uz obrazloženje da to pogađa više od dvesta hiljada trgovaca. Mišljenja o radu nedeljom su podeljena ....
Domaći sindikati trgovine pisali su Vladi i nadležnim ministarstvima tražeći da se radno vreme trgovina, ograniči na šest dana sedmično. Odgovora, za sada - nema.
Trgovci nisu adekvatno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << plaćeni za rad nedeljom, kažu jagodinski sindikalci.
Ipak za radnike u trgovini zabrana rada nedeljom je, čini se,  tabu tema. Zbog straha od otkaza i osetljivog pitanja - da li je rad nedeljom plaćen - odbili su da o tome govore prodavci i u Jagodini i Vršcu. 
U velikim tržnim centrima gužva je najveća vikendom i tog prometa trgovci se ne bi rado odrekli, ali ni kupci privilegije da pazare nedeljom.
Potrošači imaju razumevanja za radnike u trgovinama. Kažu, da i oni zaslužuju slobodne dane i odmor, ili adekvatnu nadoknadu za rad nedeljom.
Osim sporadičnih inicijativa, predlog da se u trgovinama i tržnim centrima zabrani rad nedeljom u Srbiji nije ozbiljnije razmatran. Izostaju i detaljne analize kako bi to uticalo na poslodavce i zaposlene.
Činjenica je da sve veći broj evropskih zemalja razmatra uvođenje šestodnevne radne nedelje za trgovce. U tome prednjače Švedska, Italija i Nemačka, a slične inicijative razmatraju se u Poljskoj i Hrvatskoj.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.