Higijena u domovima za stare na najvišem novou

Izvor: RTS, 01.Apr.2020, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Higijena u domovima za stare na najvišem novou

Sedmoro korisnika i zaposlenih u privatnom domu za stara lica "Doživeti stotu" u Zemunu, zbog simptoma infekcije koronavirusom smešteno je u bolnicu. Ostali korisnici su u dobrom stanju, kažu u resornom ministarstvu. Gerontološki centri u Srbiji su od uvođenja vanrednog stanja pod najstrožim mogućim nadzorom. Nezaposlenima je ulazak zabranjen, takođe i izlazak štićenicima, a sve što stigne detaljno se dezinfikuje. Tako je i u jagodinskom domu za stare koji ima oko 270 korisnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dom za stare u Jagodini gotovo je hermetiči zatvoren. Procedure su rigorozne, obezbeđenje na ulazu će zaustaviti i udaljiti svakoga ko nije zaposlen. Sva vozila doma, svi ulazi, kao i putevi dovoženja  i mesta za skladištenje namirnica detaljno se dezinfikuju i po nekoliko puta u toku dana. Higijena je podignuta na najviši mogući stepen, a posebna procedura važi za zaposlene u Gerontološkom centru.
"Dolaze na posao noseći jedne maske, na samom ulazu dobijaju druge maske, vrši se dezinfekcija obuće, dezinfekcija odeće, meri se temperatura bezkontaktnim toplomerima i tek onda stupaju na rad. Ukoliko rade sa korisnicima odlaze u prostoriju gde zamenjuju svoju odeću uniformama i onda izlaze na rad sa korisnicima", kaže Milan Stojanović, direktor Gerontološkog centra u Jagodini.
U Gerontološkom centru u Jagodini napominju da korisnici čak iznenadjujuće dobro podnose novonastalu situaciju, da su vedri i puni duha.
Korisnici doma sa terase dodaju: Dobro smo, imamo sve, direktor nam je dobar, sve nam obezbeđuje."
"Korisnici su dobro, svi se dobro osećaju, svi su čak i lepo raspoloženi jer moram da pohvalim i zaista sve radnike kolike napore ulažu", ističe Stojanović.
Gerontološki centar smestio je još pre vanrednog stanja jedan broj lica koja su u stanju socijalne potrebe. Uz strogo određene procedure moguć je i smeštaj beskućnika, ali ih za sada nema
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.