Godišnjica biblioteke i časopisa Slova na struju

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2017, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica biblioteke i časopisa "Slova na struju"

Narodna biblioteka "Radisav Nikčević" u Jagodini obelezila je danas 108 godina rada.

 Narodna biblioteka "Radisav Nikčević" u Jagodini obelezila je juče 108 godina rada, od kada je 1909. godine osnovana ukazom kralja Petra I Karađorđevića.

Biblioteka u Jagodini je izrasla iz "Čitališta" koje je osnovano u ovom gradu 1851.godine.

Pozdravljajući, najvrednije čitaoce, članove biblioteke i goste, direktorica biblioteke vesna Crnković je istakla, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je ova godina posvećena dečijim programima i časopisu za decu i mlade "Slova na struju".

- Ove godine ćemo proslaviti izlazak 20. jubuilarnog broja časopisa", rekla je Crnković i ocenila da je ovaj jubilej važan i da će časopis biti "prestvaljen široj čitalačkoj publici u Srbiji, kao i kolegama bibliotekarima - poručila je Crnković i dodala:

- "Slova na struju" su rezultat dugogodišnje saradnje biblioteke sa poznatim jagodinskim pesnikom i ilustratorom Peđom Trajkovićem i može se pronaći samo na sajtu biblioteke Jagodine - objasnila je ona_

- Redakcija na čijem je čelu Trajković se trudi da svaki broj bud dobar, bolji i još bolji, ali pre svega pošten i dosledan svojoj misiji i cilju da koristeći sredstva, formu i prednost digitalne revolucije revitalizuje vrednosti, principe i tekovine srpskog i svetskog književnog stvaralaštva za decu i mlade - rekla je Crnković.

Kroz ove nove internet strane trudimo se da u domove dece i tinajdžera unesemo najlepše pesme i priče vrhunskih savremenih pisaca, potsetimo ih na ono što je važno u svetu književnosti, malo ih zabavimo, ponešto naučimo, zaključila je Crnković.

Narodna biblioteka u Jagodini ima fond knjiga veći od 100.000 iz svih oblasti ljudskog razvoja i stvaralaštva. Ima oko 4.000 stalnih čitalaca od kojih je 70 odsto mladih a dnevno na korišćenje pozajmi oko 300 knjiga. Na svečanosti Crnković je uručila nagrade - knjige najvernijim čitaocima za 2016. godinu u kategoriji dece: Nini Jovičić, Anđeli Sokolović, Strahinji Getiću i Marku Matiću. U kategoriji odraslih:  Miroslavu Terziću, Predragu Stefanoviću i Miodragu Raduloviću i deci saradnicima Aleksiji Mihajlović i Vuku Petroviću.

Uručene knjige su dar Nataše Lasan, Jagodinke koja živi u Torontu, u znak sećanja na njenog oca Desimira Vukićevića, osnovača i direktora poznatog Salona knjiga "Vuk Karadžić" u Jagodini, objasnila je Crnković. Tortu za godišnjicu, napravila je, u znak prijateljstva i saradnje sa bibliotekom, Ljiljana Vulić iz Starog Laništa kod Jagodine a koja se bavi asurdžijskim zanatom. Vulićeva je uključena u projekat.

Poljoprivredne biblioteke i zahvaljujući sajtu koji se zove "Onlajn pijaca" namenjen korisnicima seskih biblioteka u Jagodini, uspešno prodaje svoje proizvode, objasnila je Crnković.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.