Fakulteti: Skupo i da se ispišeš

Izvor: Večernje novosti, 25.Okt.2012, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fakulteti: Skupo i da se ispišeš

KOLIKO će akademci koji odluče da prekinu studije ili da ih nastave na drugom fakultetu platiti ispisnicu zavisi od toga za šta su se školovali. Da bi dobili svoja dokumenta moraju da izdvoje od nekoliko stotina dinara, pa i do 200 evra na privatnim fakultetima.Ako neko, recimo, želi da odustane od indeksa Pedagoškog fakulteta u Jagodini, koštaće ga 658 dinara, dok će studenti nekih privatnih škola morati da plate iznos ravan 200 evra.A ispisnica je potrebna svima onima koji bi da upišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << neki drugi fakultet, da se zaposle sa srednjoškolskom diplomom ili da se prijave Nacionalnoj službi zapošljavanja. Jer, sve dok su studenti, originalna dokumenta, među kojima i diploma srednje škole, nalaze se u arhivi fakulteta.BEŽE SA EKONOMIJE Poslednja analiza UB pokazala je da se iz generacije upisane 2010/2011. godine ispisalo pet odsto studenata, i to jednako samofinansirajućih i budžetskih. Najviše ih je odustalo od Ekonomskog (74), Pravnog (63) i Mašinskog (58).- Svi koji se kod nas prijavljuju, moraju da donesu originalna dokumenta na uvid, a zadržavamo samo fotokopije - kažu u NSZ. - Na našoj evidenciji ne mogu da budu studenti mlađi od 26 godina, pa, da bi se prijavili, moraju da odustanu od studentskog statusa.Dokumenti su potrebni i za prelazak na drugi fakultet, ali se mnogi dovijaju i ne plaćaju ispisnice. Dovoljno je da plate naknadu i uzmu dokumenta na revers, što je bar duplo jeftinije od ispisnice, odnesu ih na drugi fakultet i nikad ne vrate na stari. Zvanično, vode se kao studenti na oba mesta.Cene se veoma razlikuju, pa tako na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu kažu da ispisnicu ne naplaćuju ništa, već samo potvrdu o položenim ispitima, a i to nije obavezno. Ispisivanje sa ETF i FASPER je 2.000, sa Farmaceutskog 3.600, a sa Poljoprivrednog i Geografskog 5.000 dinara. Na Pravnom se cena razlikuje u zavisnosti od toga na kojoj godini akademac odustaje i iznosi od 1.500 do 2.500 dinara. Napuštanje Ekonomskog u Subotici košta 1.200, a Filozofskog u Novom Sadu 1.900 dinara.- To je jedan od troškova koje studenti plaćaju bez pogovora, jer, čim su došli da se ispišu, znači da imaju neki drugi plan. Zato se i ne bune - kaže Vladimir Smuđa, predsednik Studentskog parlamenta UB. - Za cenu ispisivanja i hiljadu dinara je mnogo, a kamoli nekoliko hiljada, jer nema šta toliko da košta.Smuđa objašnjava kako su studenti odavno pokrenuli inicijativu da se ujednače cenovnici na fakultetima, da se iste usluge, uverenja i potvrde plaćaju isto. Ili, da se bar odredi maksimalna cena preko koje fakulteti ne bi smeli da idu. Očekuje se da će novi saziv senata raspravljati o tom predlogu i usvojiti ga što pre.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na fakultetima i ispis skup

Izvor: StudentskiRadio.com, 25.Okt.2012

Čak i kad odluče da odustanu od školovanja, studenti moraju da plate fakultetu. Za vraćanje dokumenta, cena je od nekoliko stotina dinara do 200 evra.

Nastavak na StudentskiRadio.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.