FOTOGRAFIJE SKVERA U JAGODINI

Izvor: Kurir, 04.Mar.2011, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTOGRAFIJE SKVERA U JAGODINI

JAGODINA - U Zavičajnom muzeju u Jagodina jutros je, povodom 80 godina osveštanja spomenika poginulim Jagodincima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine otvorena izložba fotografija i dokumenata pod nazivom "Skver u Jagodini".

Izložbu je otvorio arhijerejski namesnik belički i starešina Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini Nebojša Mladenović.

Autor izložbe, kustos etnolog Zavičajnog muzeja Miodrag Mika Aleksić, izjavio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Skver rođen iz nacionalne epopeje i velikih stradanja iz Balkanskog i Prvog svetskog rata.

"Bilo je prirodno da on nikne baš na tom prostoru, na uglu ulica Kralja Aleksandra i Železničke, gde je već bio otvoren prostor pijace i opštinske vage. Tako je počeo da se gradi današnji skver-prostor namerno označen evropskom reči, što je pokazivalo želju za evropskim životom", rekao je Aleksić.

On je dodao da je oko skvera započinjao ne samo novi grad, "već i evropejska kultura, ponašanje, običaji".

Skver je postao centar Jagodine. Od tridesetih godina prošlog veka Skver je za Jagodince postao centar sveta, za omladinu, zaljubljene, ljubavnike, radnike, štrajkače, demonstrante, decu, a poslednjih godina i penzionere, istakao je Aleksić i dodao da je ovde bio dugo godina i popularni "korzo" .

U centralnom delu Skvera, "parkovno spomeničke celine", nalazi se spomenik palim Jagodincima u oslobodilačkim ratovima 1912. - 1918. godine, čiji je autor Frano Menegelo Dinčić.

Spomenik je svečano osveštao 7. decembra 1930. godine tadašnji patrijarh srpski Varnava.

Izložba će trajati do kraja marta.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Foto-izložba Biti lepa u Istorijskom muzeju Srbije

Izvor: Beta, 04.Mar.2011

BEOGRAD, 4. marta 2011. (Beta) - Izložba "Biti lepa", na kojoj će biti predstavljene fotografije žena iz Srbije, snimljene u periodu od 1918. do 1940. godine, biće otvorena 8. marta u galeriji Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu...Na izložbi će biti predstavljene lične fotografije žena nastale izmedju...

Nastavak na Beta...

Fotografije skvera u Jagodini

Izvor: Glas javnosti, 05.Mar.2011, 07:17

JAGODINA - U Zavičajnom muzeju u Jagodina jutros je, povodom 80 godina osveštanja spomenika poginulim Jagodincima u oslobodilačkim ratrovima 1912. -1918. godine, otvorena izložba fotografija i dokumenata pod nazivom "Skver u Jagodini"...Izložbu je otvorio arhijerejski namesnik belički i starešina...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.