Dva do tri maloletnička braka godišnje u Jagodini

Izvor: N1 televizija, 28.Feb.2018, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva do tri maloletnička braka godišnje u Jagodini

Centar za socijalni rad u Jagodini godišnje dobije dva do tri zahteva za sklapanje maloletničkih brakova ili brakova gde je jedna osoba maloletna, a druga punoletna.

Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević kazala je da je nekada bilo više zahteva, od tri do pet godišnje, ali se taj broj za poslednjih pet godina smanjio.

Starosna granica za stupanje u brak u Srbiji je 16 godina, a odobrenje mora da da Centar za socijalni rad.

"Lice >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koje želi da sklopi brak ili njegovi roditelji podnose zahtev Osnovnom sudu koji zatim šalje Centru za socijalni rad zahtev za obradu, a centar daje mišljenje da li je ta maloletna osoba psihofizički i emotivno stabilna i da li može da stupi u bračnu zajednicu", navodi Biserka Jakovljević.

Najčešći motiv je maloletnička trudnoća.

"U takvim slučajevima dajemo saglasnost za brak jer imamo odgovornost prema tom novom članu porodice. Želimo da zaštitimo dete i da ono živi sa svojim roditeljima", kazala je Biserka Jakovljević.

Centar za socijalni rad retko daje negativno mišljenje za stupanje maloletnika u brak i to kada je osoba sa smanjenim psihofizičkim, mentalnim i psihološkim potencijalima ili kada postoji sumnja da neko hoće da iskoristi maloletno lice.

Najmladja osoba u Jagodini koja je dobila saglasnost za stupanje u brak imala je 15 godina jer je procenjeno da je psihofizički spremna za brak.

U Srbiji je bilo slučajeva da udaju i devojčice od devet godina, ali je tu reč o vanbračnim zajednicama koje centri za socijalni rad nemaju u svojoj evidenciji.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.