Deca povređena na vežbi MUP-a

Izvor: B92, 17.Okt.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca povređena na vežbi MUP-a

Jagodina, Beograd -- U bolnici u Jagodini zadržano sedmoro dece koja su povređena na vežbi antiterorističke jedinice MUP-a kada je helikopter oduvao reklame na tribinu stadiona.

MUP Srbije saopštio je da su lakše povređena 23 deteta, od kojih najviše đaka osnovnih škola, kao i dve učiteljice.

"Nijedno dete nije ozbiljno povređeno. Nema krvarenja ni stanja šoka", izjavila je Vesna Jarkin, načelnica službe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za pedijatriju Opšte bolnice u Jagodini, koja je dodala da su deci urađeni ultrazvučni pregled i laboratorijske analize.

Prema njenim rečima, kod jednog deteta se sumnja na potres mozga, a kod drugog na prelom ključne kosti.

"Danas u 12.45 sati, prilikom spuštanja helikoptera na Gradskom stadionu u Jagodini, vazdušni vrtlog izazvan rotacijom helikopterske

elise oborio je reklamni pano na istočnoj tribini ovog stadiona", navodi se u saopštenju policije. "Tom prilikom povređeno je dvadeset troje dece osnovnoškolskog uzrasta i dve učiteljice, a povrede su pretežno lakše, a deca su zbrinuta u Opštoj bolnici u Jagodini", navela je policija.

Reporterka B92 sa mesta događaja Marija Misita kaže da je sedmoro dece zadržano preventivno i biće 24 sata na ispitivanjima. Ostali đaci su prošli sa lakšim povredama, uglavnom ogrebotinama. Ona kaže da na mestu događaja nije zatekla organizatore ove vežbe, ali da su tužilac Osnovnog tužilaštva i sudija izašli na uviđaj, pa će se nešto kasnije znati više o detaljima ovog incidenta koji se desio nešto iza 12 časova.

Tanjug je ranije javio da je do nesreće došlo kada je elisa policijskog helikoptera podigla reklame, koje su poletele ka tribinama FK "Jagodina" među posmatrače, pri čemu je lakše povređeno nekoliko dece.

Na snimku sa ovog događaja se vidi kako helikopter nadleće stadion i u trenutku kada se četvorica pripadnika antiterorističke jedinice MUP-a spuštaju na centar stadiona, nekoliko velikih reklama postavljenih duž atletske staze je poletelo u vazduh i palo na tribine na kojima su sedela deca.

Vežba Protivterorističke jedinice MUP-a održana je u okviru obeležavanju dana grada 17. oktobra i oslobođenja Jagodine od fašizma.

Direktorka Osnovne škole "17. oktobar" Biljana Milanović rekla je za B92 da je petoro dece iz njene škole zadobilo lakše povrede.

"Svi su zadobili ogrebotine, deca su se uplašila i kod njih preovladava strah. Na decu su pale papirne reklame oivičene tankim letvicama koje je podigao vetar od helikoptera. Po mom saznanju imao ukupno petnaestak učenika sa tim lakim povredama i ogrebotinama i niko, koliko ja znam, tu niko nije zadobio teže povrede", kaže direktorka Osnovne škole "17. oktobar" u Jagodini.

Incident se sada istražuje i detalji će biti utvrđeni, a u toku dana uslediće saopštenje.

Palma u šoku, njegov unuk prošao bez povreda

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma obišao je povređenu decu i kratko rekao da je u šoku.

"Ne znam šta da kažem, ovo je šokiralo sve nas. Šta da kažem roditeljima ove dece?", rekao je vidno uzrujani gradonačelnik Jagodine, koji je pukom slučajnošću ostao nepovređen. On je dodao da je sreća što nema teže povređenih i da su svi šokirani.

Njegovom unuku Draganu velika i teška reklama je prošla tik pored glave.

Povodom ovog događaja Skupština grada Jagodina izrazila je žaljenje. "Skupština grada učiniće sve da se što pre prevaziđu posledice koje je ovaj događaj izazvao", navedeno je u saopštenju Informativne službe Skupštine.

LDP: Incident na vežbi posledica zloupotrebe đaka

Liberalnodemokratska partija zatražila je da se pronađu odgovorni za incident koji se dogodio u Jagodini, kada je tokom izvođenja vežbe Protivterorističke jedinice, helikopter oborio nekoliko reklama, koje su pale na gledaoce i povredile dvadesetak osoba, među kojima je bilo i dece.

Komesar za ljudska prava Liberalnodemokratske partije Marko Karadžić rekao je Tanjugu da su, samo nekoliko dana nakon upozorenja da jagodinske vlasti zloupotrebljavaju decu u verske i političke svrhe, a nakon koga nijedna nadležna institucija nije reagovala, povređena deca na vežbi MUP-a.

"Smatramo da je nedopustivo zloupotrebljavati decu na ovakav način i izvoditi ih na nebezbedne skupove", rekao je Karadžić i dodao da je "ćutanje i ignorisanje problema na koje je LDP ukazivao direktan uzrok današnjeg povređivanja dece".

Karadžić je zatražio da za incident odgovaraju nadležni u Ministarstvu prosvete i nauke, gradske uprave u Jagodini i direktori škola koje pohađaju deca koja su boravila na skupu.

"Ćutanje Ministarstva prosvete i ostalih nadležnih institucija je direktan uzrok današnjeg ranjavanja dece", ocenio je Karadžić i dodao da "bezumlje odgovornih tretira decu kao predmete, a ne najveći potencijal koji Srbija ima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.