CRNI BISER SRPSKE MUZEOLOŠKE SCENE: Dobro došli u Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2023, 08:50

CRNI BISER SRPSKE MUZEOLOŠKE SCENE: Dobro došli u Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Kako kaže naslov filma legendarnih Montipajtonovaca - A sada, nešto sasvim drugačije.

Jagodina, grad bogate kulturne i istorijske baštine, predstavlja jedan od dragulja Pomoravskog okruga. Sa svojim značajnim istorijskim spomenicima i prelepim parkovima, ovaj grad privlači brojne posetioce.

Kroz posetu Narodnom muzeju, možete otkriti raznoliku kolekciju arheoloških nalaza i umetničkih dela koja oslikavaju istoriju i kulturu ovog područja.

Park >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Đurđevo brdo pruža mirno okruženje za šetnju i rekreaciju, dok Akva park pruža osvežavajući letnji provod.

Zoološki vrt je još jedna atrakcija koja oduševljava posetioce svojom raznovrsnom faunom, među kojom se ističe najpopularniji stanovnik vrta - žirafa Jovanča.

Jagodina takođe slavi svoje poljoprivredno nasleđe kroz manifestacije kao što je Sajam poljoprivrede, gde se mogu videti najnovija dostignuća u oblasti agrara.

Sa svojim šarmom, kulturnom raznolikošću i istorijskim nasleđem, Jagodina pruža nezaboravno iskustvo svakom posetiocu, a u moru bisera jagodinskog turističkog asortimana, tu je i jedan nesvakidašnji muzej, kog obavezno morate posetiti, ako vas put nanese u ovaj grad.

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini od 1960. godine daje prostor samoukim kreativcima i umetnicima, koji krše tradicionalne umetničke norme, da izraze svoju originalnost i predstave svoje radove. Ova ustanova predstavlja jednu od najstarijih institucija muzeološke zaštite nekonvencionalnih umetničkih dela i njihove popularizacije u Evropi i svetu.

Muzej samoukih likovnih umetnika u Jagodini je od prve godine svog osnivanja, tada pod nazivom Galerija samoukih likovnih umetnika, bio zamišljen kao kompleksna muzejska institucija. Kroz vreme se ime ove institucije prilagođavalo savremenim trendovima, ali ne menjajući suštinu i svoje prvobitne epitete koji opisuju izloženu umetnost - samouka i naivna, dodat je i termin „marginalizovana umetnost“, kako bi se što verodostojnije prikazao obuhvaćeni pravac predstavljen u muzeju.

Muzej se nalazi na adresi Nemanjina 3 u Beogradu, u prostoru koji je nekada bio dom eminentnog toretičara modernih umetnosti 20. veka i svetski poznatog promotera naivne umetnosti, Ota Bihalji-Merine. U toj zgradi je 2013. godine osnovan Salon Oto Bihalji-Merin. Značajna zaostavština Bihalji-Merina, koja uključuje vrednu arhivu bogatu njegovim prepiskama s drugim poznatim umetnicima i kolegama, originalnim rukopisima i fotografijama, čuva se kako u prostorijama Muzeja u Beogradu, tako i u Jagodini.

Izložbe dela domaćih i inostranih umetnika redovno se organizuju u Galeriji Muzeja naivne i marginalizovane umetnosti u Jagodini, u ulici Boška Đuričića 10, koja se prostire na oko 580 kvadratnih metara. Osim što ima ulogu u edukaciji, očuvanju autentičnosti i promovisanju umetnosti koja krši ustaljene norme, Muzej ima važnu ulogu u istraživanju, praćenju i beleženju ovih umetničkih pravaca, predstavljajući ih time kao važan deo bogate baštine savremene umetnosti.

Posetiocima Muzeja je data prilika da se upoznaju s jedinstvenošću i raznolikošću umetničkog izraza, koji izlazi van okvira ustaljenih umetničkih pravila. Pored izložbi, Muzej organizuje predavanja, radionice i simpozijume, kao i druge kulturne događaje u svrhe upoznavanja javnosti sa ovim alternativnim pravcima umetnosti. Na taj način, doprinosi se širenju svesti o važnosti i vrednosti alternativnih umetničkih pravaca i podstiče dijalog i interakciju između umetnika, stručnjaka i publike.

Muzej naivne i marginalne umetnosti, kako u Beogradu, tako i u Jagodini, za posetioce je otvoren svake nedelje od utorka do nedelje - radnim danima od 10 do 18, subotom od 10 do 16, a nedeljom od 10 do 15 časova. Karte su dostupne kako u samim zgradama muzeja, tako i u e-šopu. Dobro došli!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.