BRUCOŠI: Veliko interesovanje za Pedagoški u Jagodini

Izvor: Kurir, 26.Jun.2013, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRUCOŠI: Veliko interesovanje za Pedagoški u Jagodini

Za samo dva sata dokumenta predalo 115 kandidata.

JAGODINA - Na Pedagoškom fakultetu u Jagodini danas je počela prijava po konkursu i predaja dokumenata koja će trajati i naredna dva dana, interesovanje je veliko i za samo dva sata dokumenta je predalo 115 kandidata.

Gužva u holu fakulteta, na red čeka preko stotinu budućih studenata, a toliko ih ima i u parku ispred fakulteta. "Za prva dva sata dokumenta je predalo 115 studenata, više od polovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koliko će ih primit fakultet ove školske godine", rekao je prodekan za nastavu Živorad Marković.

Pedagoški fakultet u Jagodini, upisaće ove godine, u prvu godinu osnovnih akademskih studija 210 studenata, 120 koji se finasiraju iz budžeta, potsetio je Marković.

U studijskom programu diplomirani učitelj, u kome studije traju četiri godine, ima mesta za 90 studenata, 60 koji se finansiraju iz budžeta, u grupi vaspitač u predškolskim ustanovama 90 mesta, 30 "budžetskih", i u grupi vaspitač u domovima 30 mesta, a 15 se finasira iz budžeta, objasnio je Marković.

Prošle godine, za 210 mesta na ovom fakultetu konkurisalo je 311 studenata, a ove godine će ih biti znatno više, ocenio je Marković.

Studije za vaspitače traju tri godine, napomenuo je on istakao da je ovakav plan fakulteta prihvaćen na nivou državnog Univerziteta u Kragujevcu, u čijem je sastavu, i Ministartsva prosvete i nauke.

Marković je istakao da je školarina za samofinansirajuće studente 80.000 dinara, i može se platiti u deset rata.

On je dodao da Pedagoški fekultet u Jagodini, poslednjih pet godina, ima i socijalni program za studente, uključujući i one na master studijama, kojima se, zavisno od socijalnog i ekonomskog stanja, školarina umanjuje od 10 do 70 odsto. O ovom odlučuje posebna komisija fakulteta.

Studiranje za zvanje diplomirani učitelj i profesor razredne nastave u Jagodni je počelo 1993. godine, a ovdašnji Pedagoški fakultet je nastavio tradiciju školovanja učitelja dugu 125 godine, od osnivanja Muške učiteljske škole u Jagodini 1898. godine.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.