AEROMITING U JAGODINI Sećanje na nebeske heroje

Izvor: Blic, 25.Jul.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AEROMITING U JAGODINI Sećanje na nebeske heroje

U znak sećanja na nebeske heroje u subotu je u Jagodini na letilištu ,,Barutana“ po 15 put održan aeromitnig. Od ove godine će taj memorijal imati i dodatni sadržaj, odnosno zvanični naziv je Memorijalni kup ,,Goran Ostojić i svi pali borci- sećanje na Miladina Stevanovića Cakana“. Dvadesetak letilica, od aviona i ultralakih letilica, preko motornih jedrilica i zmajeva letelo je nebom nad Jagodinom. Legendarnog kapetana Cakana sa nebeskim figurama u helikopteru je dostojno zamenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mladen Dražić Čađo iz Bogatića.

- Velika je inspiracija leteti na aeromitingu u Jagodini i nebeskim figurama podsetiti na velikog majstora letenja kapetna Cakana - kaže Čađo koji pored helikoptera imaju svoju privatnu pistu.

Dejan Radulović iz Pločnika izložio je svoja četiri letilice, jedna je eksperimetnalna jedirlica. On leti već 21 godinu i objašnjava da za desetak časova savladaju letačku obuku i dobiju dozvolu za letenje.

- Sa 63 godine došao sam obuku za pilota aviona i posle dve godine evo me u avionu, sam pilotiram. Nikad nije kasno ako nešto želite i volite. Morao sam da smršam i zdravije počenem da živim. Međutim, to ništa nije naspram ljubavi prema letenju, kaže najstariji učesnik aeromitinga Rade Čobanin (65) iz Radinog Salaša kod Samoša, koji inače ima farmu krava i sopstvenu avio pistu.

Goran Petrović iz Beograda je sa svojom ultra lakom letilicom došao za sat vremena stigao u Jagodinu i kaže da nad Srbijom nema ni oblačka.

- Gledao sam Cakanove akrobacije i svakako da smo mnogo toga mogli da naučimo od njega i mi vojni piloti, priča bivši pilot RV Vojske Srbije Dragan Obrenčev dok seda u svoj novi avion od 130 hiljada evra.

Pilot amater Rade Prosenica ističe da je teško individulano držati avion i pistu, te preporučuje rad u avio udruženjima za sve ljubitelje neba. Pored letačkog dela, posetioci su videli modelare, puštanje ručnih zmajeva sa zemlje, dok je Direktorat za letenje ,,betmenu“ i padobrancima u poslednjem trenutku zabranio skokove zbog "aktivnosti u blizini aerodroma".
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.