Izvor: Luftika.rs, 13.Okt.2019, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

3 Tamarina pravila pametne kupovine, ili kako sa 500 dinara nahraniti šestočlanu porodicu

Tamara Perović je po profesiji novinarka i autorka bloga „Tamama“. Osim toga, 27-godišnja rođena Beograđanka, koja se pre nekoliko godina sa sinom iz prvog braka preselila u kuću svoje bake u Crnoj Travi, je supruga i majka četvoro dece.
U Crnoj Travi je upoznala supruga Pericu, auto-mehaničara, s kojim je dobila i tri ćerkice – Nikolinu, Valentinu i Katarinu. Pre nekoliko meseci Perovići su se preselili u Jagodinu, piše Jelena Vukelić za portal Blic žena.
Perica radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u struci i izdržava celu porodicu, pa je Tamara, da bi uštedela koji dinar, napravila ovaj zanimljiv projekat – nedeljni budžet za hranu od 3.500 dinara.
– Najviše novca nam odlazi na hranu. Takođe, primetila sam i da bacamo mnogo hrane. S druge strane, kada smo u stisci s novcem, uspemo za 500 dinara da obezbedimo sva tri obroka za sve nas. I onda mi je sinulo: nedelju dana i 3.500 dinara za obroke. Napravila sam jelovnik koji sam u hodu i po potrebi korigovala kako bih se uklopila u budžet. I uspeli smo. Izgurali smo nedelju dana sa 500 dinara dnevno za obroke. Da je moguće, jeste. Da je lako – nije – priča Tamara.
Najveći problem bio joj je prilično sužen izbor namirnica, naročito mesa, jer se u taj budžet jedino uklapaju piletina, sve osim belog mesa, i koske. O junetini i kvalitetnoj ribi nije ni mislila. Ali, ubacila je tunjevinu i sardine kao alternativu.
Uz svaki ručak imali su salatu. Svaki dan deca su imala užinu – sveže voće, a od toga nema ni zdravije ni jeftinije užine. Količinski, sve im je bilo taman. Svi su bili siti, a malo toga je ostajalo. A hranu koja ostane jeli su sledeći dan.
– Najveći problem bila mi je kupovina. Želela sam da kupim baš onoliko koliko mi treba. Dakle, ako mi je potreban jedan luk, kupila sam jedan crni luk. A luk nije nešto što kupujemo na komad, nego na kilogram. Jaja ispod 10 komada skoro niko ne kupuje, pa mi se dešavalo da me prodavci čudno pogledaju, ali stalno sam sebi ponavljala da je meni potrebno toliko i da ne želim da uzimam višak da mi propada u frižideru. Kupovala sam za svoj novac onoliko koliko mi treba i time nikome nisam naškodila. Kada sam prevazišla taj prvi nalet sramote (zaboga, kako to da hoćeš samo jedan crni luk?!), išlo mi je bolje – priča.
U ovaj budžet uračunala je doručak, ručak, užinu i večeru za sve. Naravno, podrazumevala je da ono najosnovnije ima u kući: so, brašno, ulje, mast.
– U jelovnik sam uvrstila neka standardna jela, jer se ona uklapaju u budžet. Mahom je većina nas odrasla na tim jelima, ali vremena se menjaju, pa valjda tako i naše trpeze. Na kraju projekta zaključila sam da je moguće obezbediti obroke sa 500 dinara dnevno, ali je na duže staze teško zbog ograničenog izbora.
Tri Tamarina pravila pametne kupovine Samodisciplina je najvažnija. Kupujte i pripremajte onoliko hrane koliko vam je zaista potrebno, bez preterivanja. Planirajte obroke na nedeljnom nivou, jer na taj način zaista možete mnogo da uštedite i da izbegnete one situacija da jedva dovučete kući kese iz marketa, a zapravo nemate sve potrebno ni za jedan kompletan obrok. U kupovinu uvek idite sa spiskom i nikad gladni, inače ćete kupiti gomilu nepotrebnih stvari. Tamarin jelovnik za 7 dana PONEDELJAK 470 din Doručak
1/3 kese palente i 0,5 l jogurta – cena doručka oko 80 dinara
Ručak
Čorbica od mešavine povrća, smrznuta mešavina šargarepe, krompira, graška i karfiola, sa dva pileća bataka iscepkana u čorbicu, zelena salata – cena ručka oko 250 dinara
Užina
0,5 kg bresaka – cena užine 40 dinara
Večera
5 jaja na oko s ovsenim pahuljicama, zelena salata ostala od ručka, hleb – cena večere oko 60 dinara
Na masti propržite nekoliko kašika pahuljica, pa preko stavite jaja, posolite ih i zapecite.
UTORAK – 485 din Doručak
Prženice od dva jaja i 0,5 kg kiselog mleka – cena doručka oko 90 dinara
Ručak
400 g pasulja sa 600 g dimljenih koski, pola glavice kupusa za salatu – količina za dva dana, tako da je za jedan dan cena ručka oko 135 dinara
Užina
4 banane – cena užine oko 80 dinara
Večera
2/3 kese makarona ili špageta s konzervom tunjevine, hleb – cena večere oko 140 dinara
SREDA – 425 din Doručak
150 g muslija, 700 ml mleka – cena doručka oko 130 dinara
Ručak
Pasulj s koskama i kupus salatom od juče – cena ručka oko 135 dinara
Užina
0,5 kg jabuka – cena užine oko 30 dinara
Večera
Namaz od 2 kuvana jajeta i konzerve sardine, ½ hleba – cena večere oko 110 dinara
Izgnječite jaja, dodajte sardinu, začinite po ukusu, pa sve dobro ispasirajte viljuškom
ČETVRTAK – 475 din Doručak
Popara od jučerašnjeg hleba sa 200 g sira i 0,5 l jogurta – cena doručka oko 80 dinara
Ručak
Pilav od 400g pirinča sa 2 pileća bataka iscepkana u pilav, zelena salata – cena ručka oko 220 dinara
Užina
0,5 kg kajsija – cena užine oko 35 dinara
Večera
Kajgana od 5 jaja, 0,5 kg kiselog mleka, zelena salata od ručka, hleb – cena večere oko 100 dinara
PETAK – 410 din Doručak
50 g putera, mamin zatureni džem, ½ hleba – cena doručka oko 60 dinara
Ručak
Đuveč s pilavom od juče (skuvala sam još 2 krompira, 2 šargarepe, 1 crni luk i 1 paradajz i dodala pilavu, potom sve zajedno zapekla), salata od 2 krastavca, hleb – cena ručka oko 110 dinara
Užina
300 g malina – cena užine oko 90 dinara
Večera
Pita sa sirom od 500 g kora, 4 jajeta, 2 dl jogurta, 300 g sira, 1 l jogurta. Ovo je pita za večeru i sutrašnji doručak, pa je cena večere oko 130 dinara
SUBOTA – 500 din Doručak
Pita sa sirom i jogurtom od prethodnog dana – cena doručka oko 130 dinara
Ručak
500 g pileće džigerice sa 2 veze blitve, salata od 2 paradajza – cena ručka oko 170 dinara
Na ulju propržite džigericu, pa dodajte seckanu blitvu, začinite, promešajte, pa ostavite da se krčka koji minut.
Užina
800 g dinje – cena užine oko 100 dinara
Večera
Omlet od 2 paprike i 4 jajeta, hleb – cena večere oko 60 dinara
NEDELJA – 465 din Doručak
Pileća pašteta od pileće džigerice od prethodnog dana, ½ hleba – cena doručka oko 20 dinara
Ručak
Bela čorba od smrznute mešavine za belu čorbu, 1 jajeta, 1 čaše jogurta, 2 bataka iscepkana u čorbi, salata od 1 krastavca, hleb – oko 280 dinara
Užina
0,5 kg kajsija – 35 dinara
Večera
0,5 kg girica, salata od 2 krompira i veze blitve, hleb – cena večere oko 110 dinara
Palačinke bez brašna, sa samo dva sastojka i fenomenalnim rezultatima

Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.