Potpuno rasulo u „Jatu!

Izvor: Press, 26.Nov.2010, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpuno rasulo u „Jatu"!

Vlada Srbije smeniće iduće nedelje direktora Srđana Radovanovića, saznaje Press. Nezadovoljni piloti, sindikati, partneri... „Jat" je dotakao dno! Nacionalnom avioprevozniku u četvrtak je isključena voda, a „Elektrodistribucija Beograd" poručila je da će iseći struju. Nekoliko zemalja preti da će zapleniti avione zbog neizmirenih dugovanja, predsednik sindikata pilota podneo je ostavku, neplaćene obaveze su se nagomilale na sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << strane...Kako Press saznaje, Vlada će sledeće nedelje smeniti generalnog direktora „Jata" Srđana Radovanovića.
- Odluku o smeni doneće Vlada u najskorijem roku i ona će biti izglasana na prvoj narednoj sednici Upravnog odbora „Jata", koja još nije zakazana, jer se čekaju instrukcije iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića - kaže izvor Pressa u vrhu nacionalne aviokompanije i dodaje da osim Radovanovića i finansijskog direktora niko i ne zna koliko i kome „Jat" duguje.
Dugovi i ostavke
Zna se da se „Jat keteringu" duguje 40 miliona dinara, kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 800.000 evra, pilotima dnevnice, „Jat tehnici" novac za servisiranje...
- Skupština i UO nisu od Radovanovića dobili ni šestomesečni ni devetomesečni izveštaj, i pored stalnog insistiranja. Nikome nije saopštio finansijske rezultate, iako su procene da su daleko nepovoljniji nego prošlogodišnji - navodi izvor Pressa.
Kako Press saznaje, i prodaja „Jata" kompaniji „Turkiš erlajnz" daleko je od realizacije.
- Dok su predstavnici države 12. novembra bili u Istanbulu na razgovorima, generalni direktor je bio na navodnom službenom putu u Australiji 15 dana - kaže naš izvor.
„Jatu" je u četvrtak na nekoliko sati isključena voda, a kako Press saznaje u „Elektrodistribuciji Beograd", ako do 3. decembra ne izmire račune za struju ostaće i bez nje.
- Dug „Jata" za struju je 15.736.492 dinara - kažu u EDB-u.
U JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" kažu da zbog zaštite korisnika ne mogu da iznose podatke o tome da li i koliko „Jat" duguje.
U „Jat tehnici" su morali da se snalaze kako bi se izvukli iz problema u koji ih je „Jat" uvukao.
- Nismo im dali nikakav rok za uplatu novca, jer su nam rekli da dug ne mogu da izmire dok ne dobiju novac od kredita. Iznos koji nama duguju nije mali, ali ne bih da iznosim cifru. Mi, istina, zbog tog duga prolazimo kroz jedan izuzetno težak period - kaže direktor „Jat tehnike" Srđan Mišković.
U međuvremenu, ostavku je podneo Dragan Divić, predsednik sindikata pilota. Zvanično, kaže, da se „umorio od te dobrovoljne funkcije". On dodaje da svi zaposleni u „Jatu" na vreme primaju platu, ali da piloti nisu dobili dnevnice, jer su tim novcem plaćene inostrane kontrole letenja.
- A zašto? Zato što mi još ni evro nismo dobili od kredita koji je odobren još prošle godine u decembru. Znajući da će dobiti ta sredstva direktor je i „Lufthanzi" dao 12 motora na remont. Remont deset motora je plaćen, dok za dva to nije učinjeno - kaže Divić.
Kredit od države
Prema nezvaničnim informacijama, „Lufthanza" je zadržala dva motora dok dug ne bude plaćen. Iz Emirata je stigla poruka da će biti zaplenjen prvi avion koji sleti u Dubai, a zbog neplaćanja usluga kontrole leta Jordan je zabranio prelet našim avionima.
„Jat" je dobio od države garancije za kredit od 51,5 miliona evra. Taj novac, međutim, kako saznajemo, neće biti prebačen „Jatu" dok se ne formira novi menadžment.
Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković kaže da država neće dozvoliti da „Jat" propadne.
- Srbija mora da ima svoju aviokompaniju. Država je uradila sve što je trebalo. Donet je Zakon o državnim garancijama za kredit od 51,5 miliona evra. Od tog novca dva miliona namenjeno je za novu flotu, 9,5 miliona evra za „Jat tehniku", a 40 za poslovnu konsolidaciju. To su značajna sredstva kojima ćemo „Jatu" da pomognemo da se vrati u život, a onda će on kredit da vrati iz tekućeg poslovanja. Takođe, doneli smo strategiju za izbor strateškog partnera - tvrdi Miljković za Press.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jat dužan svima, Vlada sprema smene

Izvor: B92, 27.Nov.2010, 03:15

Beograd -- Neplaćene obaveze "Jat ervejza" su se nagomilale na sve strane. Već je isključena voda, najavljeno je i isključenje struje, a preti i zaplena aviona i motora...Istovremeno, većina medija piše da će Vlada Srbije već sledeće nedelje smeniti generalnog direktora Jata Srđana Radovanovića..."Odluku...

Nastavak na B92...

Direktor Jata: Zašto da me smene?

Izvor: B92, 27.Nov.2010

Beograd -- Jedan od najvećih srpskih gubitaša "Jat ervejz" mogao bi uskoro da dobije novi menadžment, zbog sve većih gubitaka koje kompanija pravi...Vlada Srbije na narednoj sednici razmatraće smenu direktora Jata Srđana Radovanovića zbog lošeg poslovanja nacionalne aviokompanije, saznaje B92....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.