Jat za dve nedelje leti u istoriju

Izvor: Politika, 11.Okt.2013, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jat za dve nedelje leti u istoriju

„Er Srbija” biće predstavljena javnosti 25. oktobra u Beogradu

Za dve nedelje „Jat” i zvanično odlazi u istoriju, a novi nacionalni avio-prevoznik „Er Srbija” biće predstavljen srpskoj i svetskoj javnosti 25. oktobra u Beogradu.

„Itihad” je obezbedio odobrenje svih regulatornih vlasti da kupi 49 procenata kompanije „Er Srbija” (bivši „ >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Jat Ervejz”), saopštili su juče iz ove kompanije i sa vladom, koja je većinski vlasnik od 51 odsto, zaključili su petogodišnji ugovor o upravljanju. Prvi, promotivni let nove avio-kompanije do Abu Dabija biće 26. oktobra, do kada će na aerodrom „Nikola Tesla” stići prvi avion „erbas 319” sa logom „Er Srbije”.

Treba reći da je reč o polovnoj letilici, a kako navode u „Er Srbiji”, nabavka osam novih aviona „erbas 319” počinje u toku ovog meseca. Prema prethodnim najavama, prvih pet aviona trebalo bi da bude isporučeno do kraja ove godine, a naša avio-kompanija trenutno ima flotu od 14 starih letilica koja se sastoji od 10 „boinga 737” i četiri „ATR-a 72”.

Međutim, kako „Politika” saznaje od zaposlenih, još nije poznato kako će izgledati konačna organizaciona struktura nove kompanije, niti koliko je tačno ljudi potrebno. Od oko 1.200 zaposlenih u „Jatu” za dobrovoljni odlazak se prijavilo 360. Bilo je najavljeno da će preostali do sada aplicirati za mesta u novoj organizacionoj šemi, ali sada je administraciji rečeno da ih naredne nedelje očekuju testiranja, nakon čega će više stvari biti poznato.

Iz „Er Srbije” juče su saopštili i da će putnike na prvom letu usluživati posada koja je završila obuku u akademiji „Itihada” u Abu Dabiju. Reč je o petonedeljnoj obuci desetoro članova kabinskog osoblja za opsluživanje putnika i aviona tipa „erbas 319”.

– Ponosni smo što smo obeležili završetak obuke prve grupe kabinskog osoblja u avio-kompaniji „Er Srbija”. Oni su prošli sveobuhvatnu obuku iz bezbednosti i pružanja usluga u elitnoj akademiji našeg partnera i sada sa entuzijazmom žele da svoje nove veštine pokažu i na nebu, na predstavljanju novog brenda „Er Srbija” svetu – istakao je Dane Kondić, generalni direktor „Er Srbije”, dodajući da je deo ugovora da zaposleni u svim oblastima poslovanja imaju mogućnost stalne obuke u akademiji „Itihada” u Abu Dabiju.

Šta sada sledi u „Er Srbiji”?

Najpre dalje promene u menadžmentu, jer je upravljanje kompanijom zadatak „Itihada”, a kako su iz vlade poručili sindikatima „Jata” za zaposlene koji budu bili višak i nakon objavljivanja organizacione šeme uslediće još jedan krug socijalnog programa. „Jat tehnika” nije deo sporazuma sa „Itihadom”, ali „Jat ketering” jeste. Osim toga, kako je „Itihad” nedavno dao oglas za tehničko osoblje, pretpostavka je da nameravaju da sami rade jednostavnije održavanje svojih aviona, a i u „Jat tehnici” su već za „Politiku” rekli da traže nove poslove za slučaj da im od nove godine ne bude produžen ugovor.

Kako socijalni program za višak zaposlenih u „Er Srbiji” finansira vlada, a otpremnina iznosi 300 evra po godini staža i naša država i „Itihad” ulažu po 100 miliona evra u novu kompaniju, tek se čeka završna računica kako bi se videlo koliko je tačno sve poreske obveznike koštalo osnivanje „Er Srbije”, odnosno konačno gašenje „Jata”.

S. Despotović

objavljeno: 11.10.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.