Jat pred sudom zbog diskriminacije

Izvor: B92, 21.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jat pred sudom zbog diskriminacije

Beograd -- Snježana Jolić odlučila je da tuži "Jat ervejz" zato što je, kako tvrdi, diskriminisana dodatnim uslovima pri kupovini karte jer je osoba sa invaliditetom.

Nekoliko meseci nakon što je ombudsman objavio da je "Jat" diskriminisao Ljupku Mihajlovsku, takođe osobu sa invaliditetom, "Jat" će zbog diskiminacije morati na sud. Pravnica Snježana Jolić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlučila je da tuži "Jat" nakon što su odbili da joj prodaju kartu ako nema pratioca i tako, prema rečima njenih advokata, prekršili Zakon o zabrani diskriminacije.

Snježana Jolić, pravnica u ministarstvu poljoprivrede i odbornica u Skupštini grada tri puta je pokušala da kupi "Jatovu” kartu do Amsterdama.

U toj aviokompaniji su joj rekli da, s obzirom na njen stepen invaliditeta, ona ne može da putuje sama.

Snježana, takođe, kaže da je svaki put kada je letela "Jatom” potpisivala da sama snosi odgovornost za sve što bi moglo da joj se desi tokom putovanja.

"To što ja koristim invalidska kolica, ne znači da sam ja bolesna. To je samo jedno stanje, a isto tako drugi putnik, naizgled sasvim zdrav, može da bude pet puta da kažem pod navodnicima 'bolesniji’ od mene, može mnogo više da mu pozli”, objašnjava Jolićeva.

"Zbog toga je to diskriminacija, jer kada bi to tražili svakom putniku, da preuzme na sebe odgovrnost, onda bi to bilo normalno, ali ako samo vama traže samo iz razloga što je vaš hendikep vidljiv, odnosno ne možete do hadate, onda je to sigurno čin diskriminacije”, ukazuje ona.

U "Jatu” kažu da je procedura da se za osobe sa invaliditetom kategorije "C”, u koju su svrstali Snježanu Jolić, traži da imaju pratioca na putovanju i da to rade i u drugim aviokompanijama.

Međutim, ako putujete "Lufthanzom” ili "Britiš ervejzom” - kompanija brine o vama tokom leta.

Sporni pasus o tome ko snosi odgovornost tokom leta bio je problem i ranije, u slučaju Ljupke Mihajlovske, koja je takođe morala da ga potpiše.

U "Jatu” su tada za B92 rekli da je to jedinstven slučaj. Sada, međutim, tvrde drugačije.

"Konkretno, u datom slučaju radilo se o obrascu u kom se od putnice tražilo da potpiše da sama odgovara za sve što joj se dogodi tokom leta. 'Medif’ obrazac je međunarodni, i kao takav, samo je prilagođen potrebama 'Jat ervejza’”, kaže Srđan Lalatović, pomoćnik komercijalnog direktora "Jata”.

Ombudsman Saša Janković je "Jatu” poslao preporuku da bi pomenuti obrazac trebalo povući iz upotrebe.

U "Jatu” kažu da oni nisu u obavezi da postupaju u skladu sa ombudsmanovim predlozima, jer više nisu javno preduzeće, već akcionarsko društvo.

"Ja prosto ne mogu da shvatim kako nacionalna aviokompanija – kako ona sebe samu smatra – nije videla za shodno i nije videla za potrebno, ako ništa drugo sa stanovišta svog imidža i svoje poslovnosti, da uradi sve što je bilo u njenoj moći kako bi propust koji je napravila bio ispravljen na najbolji mogući način i kako bi pokazala da zaista njen odnos prema osobama sa invaliditetom nije negativan”, kaže ombudsman.

Pred Vladom Srbije uskoro bi trebalo da se nađe Nacrt zakona protiv diskriminacije kojim bi odluke ombudsmana bile kao i do sada obavezne za organe vlasti, ali i za pravna lica.

Međutim, ovim nacrtom predviđa se i mogućnost da pravno lice na koje se odnosi stav ili preporuka protiv ombudsmana podigne tužbu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jat pred sudom zbog diskriminacije

Izvor: Mondo, 21.Dec.2008

Snježana Jolić odlučila je da tuži “Jat ervejz” zato što je, kako tvrdi, diskriminisana dodatnim uslovima pri kupovini karte jer je osoba sa invaliditetom.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.