„Jat očerupali partijski ljudi

Izvor: TvojPortal.com, 14.Dec.2011, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Jat" očerupali partijski ljudi

/press online/ Dubioza - Lošim političkim odlukama sprečena prodaja kompanije, a zatim napravljeni ogromni dugovi. Samo na ime zastarelih potraživanja nacionalni avio-prevoznik izgubio oko 30 miliona evra


Srpski avio-prevoznik „Jat" napravio je u svom poslovanju dugove od 130 miliona evra, a pri tom je dopustio da čak 30 miliona evra izgubi zbog zastarelih i nenaplaćenih potraživanja u poslednjih de set godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << /> Kako Press ekskluzivno saznaje, „Jat" ima najmanje sedam zastarelih potraživanja prema inostranim avio-kompanijama. Tako je, recimo, nacionalna aviokompanija ostala bez 11,5 miliona evra samo zato što je propustila da naplati potraživanja od turskog „Bosforusa", a ovo potraživanje je u međuvremenu zastarelo. „Jat" ne može da računa ni na potraživanja koja je trebalo da mu plate kompanije „Adrija ervejz", „Er Afrik" iz Obale Slonovače, „Atil Sosoliso erlajnz" iz Nigerije, zatim „Savana erlajnz" takođe iz Nigerije, „Vest afrikan erlajnz" iz Benina, kao i „Er Srpska".
U „Jatu" priznaju da imaju nenaplaćena potraživanja, međutim, prema njihovoj računici ona iznose manje, oko 17 miliona evra, i to prema šest stranih kompanija.
Velika šteta
- „Jat" ima nenaplaćena potraživanja prema „Adrija ervejzu", „Belvju erlajnzu" iz Nigerije, ADC iz Nigerije, zatim kompaniji „Makedonski avio-transport" (MAT), turskom „Bosforus erlajnzu" i kompaniji „Er Afrik" iz Obale Slonovače - naveli su u pisanom odgovoru Pressu.
Interesantno je da od šest kompanija od kojih „Jat" potražuje sredstva, čak tri kompanije su u međuvremenu bankrotirale.
- Od makedonske firme MAT potražuje se 7,9 miliona evra zbog nepoštovanja ugovora o zakupu aviona. Iako je pred Spoljnotrgovinskom arbitražom doneta odluka u korist „Jata", MAT nema imovinu od koje se može naplatiti šteta jer je bankrotirao - kažu u nacionalnom avio-prevozniku.
Opširnije

Srbijajatcerupanjedubiozapartijski ljudi

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.