Jat i dalje ne leti

Izvor: RTS, 30.Sep.2009, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jat i dalje ne leti

Zbog štrajka "Jat tehnike" letovi "Jat Ervejza" otkazani do daljeg. Svi putnici sa kartama biće prebačeni na druge letove, poručuju iz Jata. Ministar Mrkonjić kaže da je štrajk preuranjen i da će se rešenje u paketu za ove dve kompanije naći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u petak na razgovorima kod premijera Cvetkovića.

Jatovi avioni već drugi dan su prizemljeni jer je "Jat tehnika" obustavila servsiranje Jatovih aviona zbog duga od 110 miliona dinara.

Putnici za preko 20 destinacija na Jatovim letovima čekaju strpljivo na svako slobodno mesto u stranim avionima da otputuju do neke veče evropske metropole odakle bi se lakše snašli da dođu do željene destinacije. Mnogi od njih izgubili su potrebne konekcije pa će u Beograd ostati nekoliko dana.

U Jatu kažu da je situacija ozbiljna ali da traže najbolja rešenja za putnike. Oni koji su izgubili večernje konekcije smešteni su u hotele u Beogradu a oni koji žele mogu dobiti svoj novac nazad. Jedan let je ipak danas realizovan sa "Aviogeneksom" na relaciji za Moskvu. Traže se rešenja za nekoliko stotina putnika koji su čarterima odleteli na letovanja.

"Verovatno ćemo, kao što smo to uradili juče, putnike sa čartera prebaciti na redovne linije. Juče smo to za Monastir uradili preko "Tunis Era" a za ostale putnike rerutiraćemo njihove karte sa onim avioprevoznicima sa kojima imamo kodser", kaže Mirjana Dragović iz "Jat Ervejza".

Pojedine turističke agencije ne čekajući rasplet danas su dobile dozvole za prve čarter letove stranih kompanija.

"Veći deo putnika biće prevezen iz Egipta njihovom čarter kompanijom "Koral Blu" i to će biti prvi put u istoriji beogradskog areodroma da će jedna egipatska čarter kompanija sleteti i prevesti putnike", kaže Tijana Obradović iz "Džoli Tursa".

U "Jat tehnici" kažu da se stvar nije pomerila sa mrtve tačke ali da su njihovi zahtevi opravdani.

"Malo je nezgodno da neko ko zavisi od nas prima redovno plate a da mi koji učestvujemo u dobiti nemamo ništa od toga. Mi nismo volonteri već profesionalci koji imaju porodice", navodi Vladan Krunić iz "Jat tehnike".

Rešenje situacije u petak

Resorni ministar Milutin Mrkonjić rešenje situacije oko Jata i Tehnike najavljuje za petak kada bi vlada Srbije trebala da usvoji plan za sanaciju domaćeg avioprevoznika.

"Iznenađen sam ishitrenom reakcijom Jat tehnike. Za to sam da oni dobiju platu, ali sam ih kritikovao zbog ishiternosti. Pokušali smo da nađemo novac za plate ali nismo uspeli. U petak kod premijera, kada bude prezentovan plan ozdravljenja Jata, rešićemo i problem dugovanja", kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Još se nije izračunalo koliki su gubici Jata zbog obustave rada "Jat tehnike", ali podsećamo da je jedan dan štrajka 2005. godine kompaniju koštao oko 150.000 evra. Najverovatnije avioni neće leteti ni sutra. Jat moli putnike da se pre polaska na aerodrom dobro informišu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svi letovi Jata otkazani do daljeg

Izvor: B92, 30.Sep.2009

Beograd -- Svi letovi Jat ervejza otkazani su do daljeg, zbog štrajka "Jat tehnike" koji je pokrenut zbog dugova nacionalnog avioprevoznika..."Jat ervejz" je saopštio da su svi predviđeni letovi do daljeg otkazani, a da će putnici o svemu biti redovno obaveštavani. Kako se navodi, Jat preduzima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.