Date garancije za zaduživanje Srbijagasa, Galenike i Jat-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Date garancije za zaduživanje Srbijagasa, Galenike i Jat-a

BEOGRAD -

Skupština Srbije dala je danas garancije za zaduživanje tri javna preduzeća za 225 miliona evra.

Garancije su odobrene za zaduživanje Srbijagasa za 200 miliona evra, od čega su 30 miliona namenjeni projektu Južni tok, a ostali deo za finansiranje tekuće likvidnosti.

Odboreno je zaduživanje Galenike za 15 miliona evra, i Jat-a za 10 miliona evra, a zajam je namenjen za refinansiranje postojećih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kratkoročnih obaveza tih preduzeća.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o energetici kojim se poostravaju uslovi koje podnosioci zahteva za dobijanje energetskih dozvola moraju ispuniti, odnosno predviđa određene obaveze koje će investitori morati da ispune da bi zadržali dobijenu energetsku dozvolu.

Imaoci energetskih dozvola imaće obavezu da neposredno posle sticanja dozvola, a najaksnije u roku od šest meseci pokrenu postupak za dobijanje potrebnih dozvola po zakonu kojim se uređuje oblast građevinarstva.

Izmene zakona trebalo bi da onemoguće da se, pored odredbe o neprenosivosti energetskih dozvola, sklapaju simulovani pravni poslovi radi prenosa dozvola sa jednog titulara na drugo lice, kao i nenamenska upotreba katastarskih parcela.

Proširena je i nadležnost elektroenergetske inspekcije Ministarstva energetike radi uvida ministarstva u korišćenje katastarske parcele na kojoj bi trebalo da se nalazi energetski objekat.

Izmene Zakona o energetici, za koje je glasao 131 poslanik vladajuće većine, a 27 poslanika bilo je protiv, stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Parlament je potvrdio Sporazum sa Italijom o saradnji u oblasti energetike.

Debata o zaduživanju "Srbijagasa": nije valjda Bajatović jači od koalicije?

Opoziciona Liberalalnodemokratska partija, Demorkatska stranka i Demokratska stranka Srbije kritikovale su sinoć novo zaduživanje javnog preduzeća "Srbijagas" ocenjujući ga neopravdanim, a potpredsednica vlade Suzana Grubješić je najavila da će resorno ministarstvo u januaru izaći sa planom restruktuiraja tog preduzeća.

Liberali su podneli amandmane kojim traže da se brišu svi članovi predloga zakona kojim se predviđa novo zaduživanje "Srbijagasa" za 170 miliona evra za tekuću likvidnost i 30 miliona evra za projekat "Južni tok", a DSS je zatražio povlačenje iz procedure zaduživanja koje se odnosi na tekuću likvidnost.

SNS: Vlast ne bi podizala kredite "da nije opljačakna Razvojna banka Vojvodine i Agrobanka"

Sa druge strane, naprednaci su naveli da aktuelna vlast ne bi podizala kredite "da nije opljačakna Razvojna banka Vojvodine i Agrobanka", a socijalisti da se nikako ne može staviti znak jednakosti između politike zaduživanje vlade čiji je premijer Ivica Dačić i one čiji je premijer bio Mirko Cvetković.

Liberal Zoran Ostojić je rekao da ne postoji jasan plan za to preduzeće, za koje svi znaju da je u problemu, a sada se traži da Srbija da garanciju za novo zaduživaje za tekuću likvidnost, a da pri tome još uvek nema ni izveštaja državnog revizora o poslovanju tog javnog preduzeća.

Njegov stranački kolega Bojan Đurić je upitao za koje se konkretno troškove u projektu "Južni tok" Srbijagas zadužuje u iznosu od 30 miliona evra i koje su garancije da će taj novac zaista i biti upotrebljen za taj projekat budući da preduzeće pravi ogormne gubitke.

Grubješić: Plan restruktuiranja Serbijagasa u januaru

Potpredsednica vlade Grubješić rekla je da će plan restruktuiranja tog javnog preduzeća biti u januaru i o tome će javnost biti informisana pošto će tu odluku doneti resorno ministarstvo.

Ona je ukazala da će parlament poslednji put odobriti garanciju za održavanje likvidnosti tog preduzeća budući da u budžetu za 2013. godinu nisu predviđena sredsta za održavanje tekuće likvidnosti.

I DSS je rekao da ne može da podrži novo zaduživanje za tekuću likvidnost, jer se njime pokriva loše poslovanje, a poslanik te stranke Milan Lapčević pozvao vladajuću većinu da povuče predloženu ratifikaciju sporazuma.

Državna revizija radila šest meseci, a nema izveštaja

On je naveo da je Skupština Srbije pre mesec dana odobrila zaduživaje za to preduzeće u iznosu od 190 miliona evra takođe za tekuću likvidnost, dok se sada za istu namenu traži još 170 miliona.

"To je nešto što Srbija ne može da podnese, a pri tome nemamo jasne paramete za šta je potrošen novac", rekao je Lapčević i naveo da su u prethodne četiri godine za zaduživanje "Srbijagasa" usvojena četiri zakona "koja predviđaju zaduženja u vrednosti od 600 miliona evra, dok se nijedan finansijski izveštaj o poslovanju ne može naći na sajtu tog preduzeća".

"Državna revizija je ušla u 'Srbjagas' i šest meseci je radila, a ni danas nema izveštaja…U takvim dubiozama i lošem poslovanju nemoguće je da 'Srbijagas' vraća kredite, ovo će vraćati svi građani Srbije", rekao je Lapčević.

On je rekao i da je ministarka energetike Zorana Mihajlović više puta govorila o poslovanju tog preduzeća i obećavala da će to biti preispitano i upitao "nije valjda taj (direktor Srbijagasa) Bajatović jači od čitave koalicije".

Replika Rističevića Milivojeviću

I demokrate su se uključile u polemiku, pa je poslanik Srđan Milivojević rekao da su naprednjaci u kampanji govorili da kada preuzmu odgovornost za upravljanje zemljom neće biti novih zaduženja.

"Vi zemlju enormno zadužujete sada bez osnova, a tvrdili ste da imate odgovore za sve probleme. Zašto sada zadužujete Srbiju kada ste u kampanji rekli da nećete", upitao je Milivojević koji kaže da ne veruje da će novac biti domaćinski potrošen.

Na to je replicirao Marjan Rističević iz kluba SNS koji je rekao da "ova kuknjava nad dugovima 'Srbijagasa' liči kao kad neko ubije čoveka pa dođe da kuka nad tim kako bi sakrio tragove".

"Za servisiranje javnog duga u 2013. godini treba tri milijarde, a 800 miliona za kamate, u julu ste ostavili ogroman deficit. Da li možemo da se složimo da je dug u 'Srbijagasu' nasleđen? Nismo mi napravili te dugove, pa ko je napravo te dugove ne samo u 'Srbijagasu' već i drugim javnim preduzećima", upitao je Rističević.

U polemiku se uključio i šef poslanika SNS Veroljub Arsić, koji je rekao da aktuelna vlast ne bi podizala kredite "da nije opljačkana Razvojna banka Vojvodine i Agrobanka i da ne mora da vraća kredite koje je uzimala prethodna vlast".

Liberal Đurić je potom pozvao predsedavajuću Vesnu Kovač da onemogući da se rasprava vodi na takav način i da se "na pravi cirkus", a predsedavajuća je rekla da razume da je kasno i da su poslanici umorni, ali da treba da se vrate na dnevni red.

Socijalista Zoran Kasalović je rekao da politika zaduživanja vlade čiji je premijer Dačić i one čiji je premijer bio Cvetković nije ista i da je vlada jasno iznela stav da u 2013. godini neće biti garancija za zaduživanje po tekućoj likvidnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Date garancije za zaduživanje Srbijagasa, Galenike i Jat-a

Izvor: Capital.ba, 30.Dec.2012, 08:52

BEOGRAD, Skupština Srbije dala je juče garancije za zaduživanje tri javna preduzeća za 225 miliona evra. Garancije su odobrene za zaduživanje Srbijagasa za 200 miliona evra, od čega su 30 ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.