Savet za nacionalnu bezbednost nadzirao sprovođenje navijača

Izvor: Politika, 14.Okt.2010, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za nacionalnu bezbednost nadzirao sprovođenje navijača

Danas u Đenovi odluka o Ivanu Bogdanovu kome u najboljem slučaju preti dve godine zatvora i izručenje Srbiji

MUP Srbije je od preksinoć, kada su u Srbiju počeli da stižu autobusi sa srpskim navijačima iz Đenove, do sada priveo 19 huligana – 11 u Batrovcima, osam u Horgošu. Akciju sprovođenja navijača iz Đenove nadzirao je Savet za nacionalnu bezbednost, koji je zasedao u sredu uveče. Na sastanku, koji je sazvao predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Boris Tadić, razmatrana je situacija nastala posle nasilja u nedelju u Beogradu, prilikom održavanja Parade ponosa, kao i nereda u Đenovi koje su izazvali navijači iz Srbije na fudbalskoj utakmici Italija–Srbija.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je do šest ujutro ukupno 529 navijača evidentirano na graničnim prelazima, a kroz krivičnu evidenciju prolazi 169 osoba. Prvi autobusi sa navijačima stigli su na državnu granicu sa Hrvatskom u sredu. Oko 150 navijača prelazilo je državnu granicu između Srbije i Hrvatske na prelazu Batrovci više od pet sati

U Italiji su uhapšena sedmorica ekstremista, dodao je Dačić, saopštivši njihova imena: Strahinja Tojagić, Vladimir Delić, Ivan Bogdanov, Danilo Janjić, Nikola Kličković, Goran Stanić i Nenad Radović.

Ivan Bogdanov, vođa ekstremnih srpskih navijača, koji je prekjuče uhapšen u Đenovi nakon izazivanja nereda na stadionu, izvinio se juče Italiji, rekavši da ne očekuje političke probleme između dve zemlje zbog tih događaja.

„Izvinjavam se Italiji i Italijanima. Nikada nam nije bio cilj da uništavamo vašu zemlju”, preneo je novinarima reči vođe ekstremnih navijača njegov advokat Đanfranko Pagano, koji ga je posetio u zatvoru u Đenovi.

On je kazao i da mu je Bogdanov rekao da je nacionalista, ali da ne pripada Arkanovim „tigrovima”.

Prema rečima advokata, Bogdanov mu je kazao da je do sukoba na stadionu došlo u znak protesta navijača protiv Fudbalskog saveza Srbije.

Kako navodi Ansa, Bogdanov će danas biti izveden pred sudiju, gde bi, prema sporazumu o priznanju krivice, mogao da dobije kaznu od dve godine zatvora i da odmah nakon toga bude proteran iz Italije.

U suprotnom, ako sudija odbije taj sporazum, Bogdanovu preti od jedne do četiri godine zatvora, a kazna bi mogla da bude i uvećana zbog otežavajućih okolnosti pod kojim je krivično delo izvršeno.

Vlada Srbije ocenila je na jučerašnjoj sednici da treba nastaviti „intenzivne aktivnosti državnih organa na suzbijanju organizovanog kriminala, ekstremističkih grupa i drugih organizacija koje pokušavaju da remete javni red i mir i ugroze bezbednost građana i imovine”.

U saopštenju izdatom posle sednice navodi se da je vlada zaključila da državni organi, u najkraćem roku, treba da izvedu pred lice pravde sve izgrednike i organizatore vandalskog ponašanja.

Ocenjeno je da je ukupna bezbednosna situacija u zemlji stabilna i da je policija profesionalno i u skladu sa zakonom zaštitila javni red 10. oktobra, tokom Parade ponosa, odnosno, kako se navodi u saopštenju, prilikom „prošlonedeljne eskalacije nasilja u Beogradu”.

R. H.

---------------------------------------------

Ko je zadržan u pritvoru

Dva dabldeker autobusa stigla su nešto pre 19 časova na međugranični prostor.

Navijači su pretresani od glave do pete. Svaka torba je otvarana, a autobus je pregledan više puta. Privedene osobe su odmah sa granice policijskim kombijima prebačene u policijsku upravu u Sremsku Mitrovicu.

Od granice sa Slovenijom, kroz Hrvatsku do Srbije, autobusi nisu stajali nigde iz bezbednosnih razloga.

Policijski pritvor u trajanju od 48 sati do sada je određen za 11 osoba koje su zadržane na graničnom prelazu Batrovci, zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično delo nasilničkog ponašanja na sportskim priredbama.

Zadržani su: Aleksandar J. (30), Vladislav J. (23), Zoran P. (23) i Marko Ć. (27) iz Beograda, Aleksandar Z. (28), Vukašin K. (28), Miroslav N. (28), Mladen K. (24) i Nikola R. (25) iz Novog Sada i Marko M. (28) i Marko D. (26) iz Niša.

Na graničnom prelazu Horgoš sa Mađarskom su uhapšeni:

Vladimir V. (23), Marko K. (26), Stefan V. (25), Stefan S. (20), Branimir S. (26), Dragan O. (25) i Jevto J. (27) iz Beograda, kao i Čačanin Marko M. (33).

------------------------------------------------

BIA imala procenu o mogućem napadu na stranke i NVO

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Saša Vukadinović rekao je da je BIA imala procene da bi protivnici Parade ponose mogli da napadnu sedišta nevladinih organizacija i političkih partija koje podržavaju održavanje parade i da je to navedeno u bezbednosnoj proceni tog skupa. „U granicama naših ovlašćenja mi pomažemo policiji oko identifikacije svih lica koja su pravila izgrede tokom i posle utakmice Italija – Srbija u Đenovi, i stojimo na raspolaganju državnim organima koji će, nadam se, nastaviti da procesuiraju sve osobe koje su divljačkim postupcima naneli ogromnu štetu ugledu Srbije”, zaključio je Saša Vukadinović

objavljeno: 15.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.