Zahtev RTS-u da izveštava o svim aferama potpisalo 139 članova akademske zajednice

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jan.2020, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev RTS-u da izveštava o svim aferama potpisalo 139 članova akademske zajednice

Ukupno 139 članova akademske zajednice potpisalo je zahtev u kome od javnog servisa Radio televizije Srbije (RTS) traže da "obezbedi objektivno izveštavanje o svim aferama koje ozbiljno podrivaju temelje države i imaju potencijal da ugroze neophodan napredak na putu ka civilizovanom svetu", objavio je utorak dnevni list "Danas".

U zahtevu RTS članovi akademske zajednice, između ostalog, navode da su "svesni činjenice da nema potrebe objašnjavati šta znači profesionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i objektivno novinarstvo, i da nemaju intencije da se bave uređivačkom politikom".

U zahtevu se navodi da od javnog servisa očekuju, i zahtevaju, da se "u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere - od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera Đilasovih miliona i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti ali i one u opoziciji".

Pripadnici akademske zajednice zatražili su od RTS-a da kao dokaz da zaista želi da se transformiše i da bude "istinski servis svih građana, uvede novu emisiju debatnog karaktera u kojoj bi se razgovralo o temama koje najviše potresaju javnost".

"Duboko verujemo da ovo što tražimo od vas podrazumeva elementarnu tekovinu društvenog razvoja", kao i da bi "neispunjenjem zahteva da građane Srbije informišete na objektivan način, kako to struka nalaže, pokazali da je vaš cilj nešto drugo - manipulacija javnim mnjenjem".

Zahtev koji je upućen RTS-u a potpisali su profesori, docenti, naučni savetnici, istraživači saradnici univerziteta iz Beograda, Niša i Novog Sada, beogradskog Univerziteta umetnosti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.