Vučić: Ako je dijalog da priznamo Kosovo, onda doviđenja

Izvor: N1 televizija, 25.Jan.2018, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ako je dijalog da priznamo Kosovo, onda doviđenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da je u Davosu razgovarao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem o nastavku dijaloga i rešavanju problema. Vučić je razgovarao i sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom, kao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Izvor: N1

Vučić je novinarima u Davosu rekao da bez nastavka dijaloga nema ni nastavka evropskog puta Srbije, ni investicija. "Možete da kupujete tri meseca, šest meseci, ali posle >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << toga smo zaglavljeni", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da, ako je ideja dijaloga Beograda i Prištine i procesa normalizacije odnosa samo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, "onda hvala, doviđenja", ističući da je potrebno da postoje ustupci obe strane. Važno je da se pokaže dobra volja i razumevanje da je potreban kompromis, dodajući da je u tom slučaju Srbija spremna da razgovara.

Ako kažete - 'Srbija mora da prizna Kosovo i to je to', onda, 'hvala, doviđenja', rekao je predsednik Srbije.

Tači je naveo da je neophodno da se postigne "istorijski sporazum dve države".

"To je jedini način za očuvanje mira i otvaranje evropske perspektive za ceo zapadni Balkan", napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Predsednik Vučić je poručio da je važno da se razgovara i razmišlja o budućnosti srpskog i albanskog naroda.

"Mi moramo da je odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, šta je to što hoćemo sa sobom. U budućnosti da imamo realan, ozbiljan i odgovoran pristup. Da izgubimo najmanje što moramo a da dobijemo najviše što možemo i ja sam bezbroj puta rekao da situacija u kojoj se mi i Priština dogovaramo mora da bude takva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljani i ljuti", rekao je Vučić za RTS.

Istakao je da, ako neko misli da može da dobije sve a da drugi ne dobije ništa, onda je to pogrešan put koji neće dovesti do rešenja.

Vučić je rekao da kada je reč o pitanju Kosova, pred Srbijom nije laka godina.

Kako je naveo predsednik Srbije, ne razume zašto su prihvatili samo razmenu informacija kada je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, ali se nada da će oni pronaći njegove ubice.

Aleksandar Vučić sastao se i sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom. Posle sastanka, predsednik je rekao da su razgovarali o investicijama.

"Znate da smo jedva uspeli da sačuvamo poljsku investiciju, 'Telefoniku' u Zaječaru, i sada oni rade dobro. Stigla je i njihova firma u Smederevsku mlekaru, u Prvu iskru Barič. Dolazi sve više poljskih investitora, mi želimo da ih ugostimo, da dođu u našu zemlju", rekao je Vučić.

Dodao je da se trgovinska razmena s Poljskom uvećava iz godine u godinu i da Poljska postaje zemlja koja je petnaesta po našem izvozu, a šesta po našem uvozu.

"Njen značaj u Srbiji raste, kako što raste značaj Poljske u EU", naveo je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.