Izvor: B92, 28.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnici dezertiraju u Iraku

Više od 1.000 britanskih vojnika dezertiralo je iz svojih jedinica u Iraku, od početka intervencije pre tri godine, javlja BBC.

U izveštaju BBC ne navodi kako je došao do tog podatka. Poslanik Laburističke stranke Džon Mekdonel rekao je prošle nedelje u parlamentu da se od 2003. utrostručio broj vojnika koji su bez odobrenja napustili svoju jedinicu.

Ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da vojska zna samo za "nekolicinu" dezertera od 1989. godine, i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nije zabeleženo značajno povećanje njihovog broja. "Ne postoje dokazi koji bi ukazivali da se operativne obaveze ili neki drugi činioci u značajnoj meri uticali na te brojke", rekao je predstavnik ministarstva, koji nije mogao da da svoje ime.

Lekar vazduhoplovnih snaga, poručnik Malkolm Kendal-Smit prošlog meseca kažnjen je sa osam meseci zatvora jer je odbio da po treći put bude raspoređen u Iraku.

Britanski parlament razmatra novi zakon o oružanim snagama, koji predviđa čak i doživotnu kaznu zatvora za pripadnike snaga koji odbiju da učestvuju u okupacionim operacijama u stranim zemljama.

Mekdonel je u obraćanju naveo da je "sve veći broj vojnika koji dovode u pitanje vladinu politiku u vezi sa invazijom, sve je više onih koji postavljaju pitanje etičnosti i zakonskog osnova okupacije, i sve je više vojnika koji progovaraju o tome."

Britanija je učestvovala u intervenciji, predvođenoj SAD, čiji se cilj bio svrgavanje vlade predsednika Sadama Huseina, ali je taj potez vlade u Londonu naišao na veliko protivljenje u državi.

Britanski kontigent u Iraku ima 8.000 vojnika, koji su mahom stacionirani na jugu zemlje, najvišse u gradu Basra. Od početka intervencije poginulo je 111 britanskih vojnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.