Nedelja, 28.05.2006.

14:13

Vojnici dezertiraju u Iraku

Više od 1.000 britanskih vojnika dezertiralo je iz svojih jedinica u Iraku, od početka intervencije pre tri godine, javlja BBC.

Izvor: Beta

Default images

U izveštaju BBC ne navodi kako je došao do tog podatka. Poslanik Laburističke stranke Džon Mekdonel rekao je prošle nedelje u parlamentu da se od 2003. utrostručio broj vojnika koji su bez odobrenja napustili svoju jedinicu.

Ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da vojska zna samo za "nekolicinu" dezertera od 1989. godine, i da nije zabeleženo značajno povećanje njihovog broja. "Ne postoje dokazi koji bi ukazivali da se operativne obaveze ili neki drugi činioci u značajnoj meri uticali na te brojke", rekao je predstavnik ministarstva, koji nije mogao da da svoje ime.

Lekar vazduhoplovnih snaga, poručnik Malkolm Kendal-Smit prošlog meseca kažnjen je sa osam meseci zatvora jer je odbio da po treći put bude raspoređen u Iraku.

Britanski parlament razmatra novi zakon o oružanim snagama, koji predviđa čak i doživotnu kaznu zatvora za pripadnike snaga koji odbiju da učestvuju u okupacionim operacijama u stranim zemljama.

Mekdonel je u obraćanju naveo da je "sve veći broj vojnika koji dovode u pitanje vladinu politiku u vezi sa invazijom, sve je više onih koji postavljaju pitanje etičnosti i zakonskog osnova okupacije, i sve je više vojnika koji progovaraju o tome."

Britanija je učestvovala u intervenciji, predvođenoj SAD, čiji se cilj bio svrgavanje vlade predsednika Sadama Huseina, ali je taj potez vlade u Londonu naišao na veliko protivljenje u državi.

Britanski kontigent u Iraku ima 8.000 vojnika, koji su mahom stacionirani na jugu zemlje, najvišse u gradu Basra. Od početka intervencije poginulo je 111 britanskih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: