Ve­li­ka rav­no­te­ža ne­mo­ći

Izvor: Politika, 21.Nov.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ve­li­ka rav­no­te­ža ne­mo­ći

Dej­ton­ski spo­ra­zum „spa­ko­va­le” su SAD na vr­hun­cu svo­je mo­ći, da bi, za­u­ze­te ka­sni­jim ra­to­vi­ma, sa­svim iz­gu­bi­le in­te­re­so­va­nje za sit­ne bal­kan­ske pro­ble­me

Ri­čard Hol­bruk bio je ve­o­ma sre­ćan ka­da je li­de­re tri­ju na­ci­o­nal­no­sti 1. no­vem­bra 1995. go­di­ne za­tvo­rio u voj­nu ba­zu „Rajt Pa­ter­son” u Dej­to­nu i sme­stio ih po so­ba­ma za sa­stan­ke ko­je su no­si­le >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na­zi­ve ame­rič­kih rat­nih bom­bar­de­ra, od ko­jih su ne­ki već bom­bar­do­va­li Re­pu­bli­ku Srp­sku. Že­leo je da na­pra­vi re­pri­zu pre­go­vo­ra u „Kemp Dej­vi­du”, ko­je je biv­ši ame­rič­ki pred­sed­nik Dži­mi Kar­ter vo­dio 17 go­di­na ra­ni­je iz­me­đu Egip­ta i Izra­e­la, i bi­lo mu je naj­va­žni­je da ta­da­šnjem ame­rič­kom pred­sed­ni­ku Bi­lu Klin­to­nu do­ne­se uspeh sa Bal­ka­na, a da ame­rič­ka voj­na či­zma ne stu­pi na nje­go­vo tlo. Sje­di­nje­ne Ame­rič­ke Dr­ža­ve ta­da su bi­le je­di­na si­la, de­us eks ma­hi­na, ko­ja re­ša­va sve svet­ske pro­ble­me. „Spa­ko­va­le” su Dej­ton­ski spo­ra­zum na vr­hun­cu svo­je mo­ći, da bi, za­u­ze­te ka­sni­jim ra­to­vi­ma, sa­svim iz­gu­bi­le in­te­re­so­va­nje za sit­ne bal­kan­ske pro­ble­me.

Ta­da je Hol­bruk za­do­volj­no tr­ljao ru­ke ka­da su uče­sni­ci pre­go­vo­ra po­če­li da se „ot­kra­vlju­ju” na sve­ča­nim ve­če­ra­ma upri­li­če­nim u han­ga­ru voj­ne ba­ze, uz pi­će i po­ne­kog ja­sto­ga, kao na­gra­du po­sle „ste­ril­nih” obro­ka iz kan­ti­ne. Ali, glav­ni po­sred­nik bi­vao je i za­bri­nut ka­da je shva­tio da „ovi su­ro­vi na­ci­o­na­li­sti” mo­gu čak i pri­jat­no da ća­ska­ju me­đu so­bom a da se ni­šta od tog šar­ma ne is­po­lji ka­da im se pod­met­nu is­cr­ta­ne kar­te po­de­le te­ri­to­ri­je.

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM I DIGITALNOM IZDANJU

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.