Smernice za izveštavanje o ekstremizmu i radikalizmu predstavljene u Novom Pazaru

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Dec.2019, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smernice za izveštavanje o ekstremizmu i radikalizmu predstavljene u Novom Pazaru

Novinar Novinar Nedim Sejdinović ocenio je danas da mediji i novinari koji su dužni da u svakodnevnom radu izbegavaju kršenje ljudskih prava, diskriminaciju, govor mržnje i podsticanje na nasilje, moraju aktivno da se suprotstave društvenim devijacijama.

On je u Novom Pazaru tokom predstavljanja dokumenta "Etičke smernice za izveštavanje o ljudskim pravima, ekstremizmu i radikalizmu" Kulturnog centra DamaD, novinarima rekao da je novinarska profesija nespojiva sa širenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bilo koje vrste predrasuda.

"Novinari moraju da poznaju terminologiju i razliku između radikalizma, estremizma i terorizma, da bi svoja znanja preneli publici, odnosno građanima. Unutar redakcije potrebno je organizovati konstantnu edukaciju o inkluzivnom novinarstvu, namenjenu pre svega mladim novinarima", rekao je Sejdinović.

Dodao je da taj dokument koji je on priredio ukazuje novinarima da moraju posebnu pažnju da obrate ukoliko koriste društvene mreže kao izvor informacije, kao i na zamke u koje mogu nesvesno da upadnu pišući o ekstremizmu i radikalizmu.

Dokument sadrži i pregled različitih akata domaće i međunarodne regulative i samoregulative koji se tiču izveštavanja o ekstremizmu i radikalizmu i ljudskim pravima, kao i analizu samih ovih pojmova.

Direktorka KC DamaD Zibija Šarenkapić veruje da će dokument biti od velike koristi novinarima, jer se na jednom mestu nalaze sugestije, predlozi i preporuke za izveštavanje o ovim temama.

Ovo je završni deo četvoromesečnog projekta Kulturnog centra DamaD "Novi Pazar brine – partnerski za bezbednu i sigurnu zajednicu", koji je podržala Misija OEBS-a u Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.