Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbija posle incidenata nastavila rad

Skupština Srbije nastavila je popodne sednicu načelnom raspravom o predlogu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i o izmenama Krivičnog zakonika, kao i o još dva pravosudna zakona.

Tokom prepodneva je bilo verbalnih incidenata između poslanika Marjana Rističevića i poslanika Pokreta "Dosta je bilo".

Popodne, poslanici su se vratili na dnevni red, a nezavisni poslanik sa liste LDP Žarko Korać je najavio podršku Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

"Podržaćemo taj zakon jer mislim oda nam je više nego potreban", rekao je Korać tokom skupštinske rasprave.

On je upozorio da je u društvu mnogo više nasilja, nego što se vidi i statistički beleži, i ocenio da svi moraju odlučnije reagovati.

Korać je ukazao i na nasilje nad decom, navodeći da je izreka "batina je iz raja izašla" potpuno neprihvatljiva.

Po njegovim rečima, neophodno je reagovati i na televizijske emisije u kojima se žene ponižavaju na razne načine.

Poslanici Jedinstvene Srbije su najavila da će podržati sve zakonske predloge.

Poslanica Demokratske stranke Maja Videnović je rekla da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici veoma važan, i da diskusija o tome mora da bude iznad politike.

Obaveza celog društva je da glasno govori da su zaštićena žena i zaštićeno dete obaveza svih, rekla je Videnović, ocenivši da je neprihvatljivo reagovanje većine u društvu na te probleme.

Na dnevnom redu zasedanja su i Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i izmene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koje je podnela Vlada Srbije.

Poslanici će razmatrati i Predlog odluke o izboru predsednika i članova Komisije za hartije od vrednosti, koji je podneo skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

DS, SDS i Dveri za ponovni dolazak Devenporta u Skupštinu Srbije

Poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) i Dveri su se izjasnile da bi šef delegacije EU u Srbiji, Majk Devenport trebalo da u Skupštini predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, a to smatraju i u Socijademorkatskoj stranci (SDS).

Predsednica Odbor za evropske integracije Marinika Tepić je u ponedeljak putila pismo šefovima poslaničkih grupa u kojem je zatražila da se izjasne o nastavku sednice tog Odbora i ponovnom pozivu Devenportu da predstavi izveštaj što mu je prošlog četvrtka bilo onemogućeno.

"Do sada su poslaničke grupe DS i Dveri pismeno izjasnile da bi sednica Odbora trebalo da bude u punom kapacitetu i da se Devenport obrati poslanicima", rekla je Tepić agenciji Beta.

Ona je rekla da su Dveri navele da "s radošću očekuju nastavak sednice Odbora i da žele da čuju izveštaj jer imaju i dodatnih pitanja za Devenporta".

Tepić je ocenila da je takav stav Dveri "apsolutno prihvatljiv", i izrazila zadovljstvo što su u pisanom odgovoru izneli, kako je rekla, "drugačiji stav od onog koji iskazivali prošlog četvrtka", na prekinutoj sednici Odbora.

Ona je rekla da je DS podsetila na evropsku orijentaciju te stranke od samog nastanka i izrazila spremnost i želju da se održi sednica Odbora za evropske integracije o evropskom izveštaju.

Održavanje sednice tog Odbora radi predstavljanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije danas je podržala i SDS.

"Naravno da podržavamo tu inicijativu i smatramo da ta sednica treba da bude održana kako je i planirano", rekao je Beti portparol SDS Konstantin Samofalof.

Devenport na sednici Odbora za evropske integracije, prošlog četvrtaka nije uspeo da predstavi izveštaj EK jer su uglavnom poslanici Srpske radikalne stranke stalno reklamirali povrede poslovnika, a i na druge načine opstruirali sednicu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.