Izvor: B92, 29.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva presuda u korist Srba

Blic piše da je u Hrvatskoj nedavno doneta prva presuda u korist Srba za čije se kuće hrvatska država bespravno upisala kao vlasnik.

O brojnim malverzacijama prilikom prodaje kuća izbeglih Srba preko nekih privatnih agencija iz Srbije i Crne Gore mediji su počeli da izveštavaju pre dve godine. Tada su pojedini proterani ili izbegli Srbi saznali da je njihove kuće u Hrvatskoj, bez njihovog pristanka, a na temelju falsifikovanih punomoćja, uglavnom overenih u sudovima u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SCG, kupila hrvatska državna agencija (APN).

Novac za to APN isplatila je nekim trećim, njima nepoznatim osobama. Od oko šest hiljada ugovora, koliko je APN do sada sklopila o kupovini srpskih nekretnina, čak oko 700 sklopila je na osnovu falsifikovanih dokumenata. Toliko su slučajeva, naime, prevareni vlasnici kuća do sada prijavili, što znači da bi broj mogao da bude i veći. Šteta koju će hrvatska država morati da nadoknadi onima čije je kuće njena agencija otkupila na osnovu lažnih punomoćja procenjuje se na najmanje dvadeset miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.