Privatni izvršitelji naplaćuju dugove za parking

Izvor: Politika, 10.Avg.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatni izvršitelji naplaćuju dugove za parking

Od septembra prinudna naplata kazni za nepropisno parkiranje. – Vlasnik kombija sa bosanskim tablicama duguje više od pola miliona dinara

Vozači koji nisu platili najmanje dve doplatne karte za parking mogu očekivati da im najverovatnije već od sredine septembra na vrata pokucaju privatni izvršitelji. Javno komunalno preduzeće „Parking servis” je nadležnim sudovima predalo na izvršenje 45.437 predmeta, a ukupna potraživanja ovog preduzeća su oko 597 miliona dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Od toga, građani duguju 565 miliona, a firme oko 32 miliona dinara.

U „Parking servisu” dodaju da kontinuirano preduzimaju mere kako bi naplatili svoja potraživanja, među koje spadaju redovno slanje obaveštenja, opomena i na kraju, utuženja korisnika koji nisu platili.

– Do sada smo predloge za naplatu podnosili sudu. Međutim, imajući u vidu da je u konkretnom slučaju reč o neplaćanju komunalne usluge parkiranja, za koju po novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju postoji isključiva nadležnost privatnih izvršitelja, ubuduće takva izvršenja će se sprovoditi i preko njih – ističu u „Parking servisu”.

Prilikom naplate dugova meta će biti oni koji imaju najviše neplaćenih kazni. Takođe, na udaru privatnih izvršitelja prvo će se naći razne firme i institucije, a tek onda će se krenuti sa prinudnom naplatom i od samih građana koji su na listi dužnika.

– Naplata potraživanja ne zavisi od visine duga, već se postupak naplate pred nadležnim sudom pokreće po automatizmu kada je podnet zahtev za utuženje – dodaju u „Parking servisu”.

Bahatost pojedinih vozača meri se šestocifrenim dugovima.

Prema evidenciji „Parking servisa”, najveći dužnik ima 287 izdatih naloga za dnevnu kartu. Njena cena je 1.870 dinara, što praktično znači da nesavesnost samo jednog sugrađanina „Parking servis” košta neverovatnih 536.690 dinara. Kako „Politika” nezvanično saznaje, reč je o vlasniku kombija marke „reno” bosanskih registarskih oznaka koji je proteklih meseci bio parkiran u Kosovskoj ulici. Na njegovo vozilo kontrolori „Parking servisa” svakodnevno su kačili opomene na brisače.

– Na osnovu našeg bogatog iskustva možemo da zaključimo da vozilo najverovatnije nije napušteno, jer se to u ovom delu grada, veoma retko događa. Pomenuto vozilo je, prema podacima sa kojima raspolažemo, u upotrebi, jer ga naši kontrolori opažaju na različitim mestima. Kombi je parkiran na propisno obeleženom parking mestu, što znači da nije počinio saobraćajni prekršaj – naglašavaju u „Parking servisu”.

D. Spalović

-----------------------------------------------------------

Ovlašćeni kao službena lica

Najava da će i privatni izvršitelji krenuti u naplatu dugovanja za javna preduzeća javnost je dočekala „na nož” nazivajući ih „uterivačima dugova”. Pod utiskom holivudskih filmova u kojima privatni izvršitelji nogom otvaraju vrata i uzimaju koliko smatraju da je potrebno, u Srbiji je njihov rad zakonski regulisan.

Zakon o izvršenju i obezbeđenju predviđa da na 25.000 stanovnika radi po jedna kancelarija privatnog izvršitelja. Na osnovu propisa, privatni izvršitelj imaće status službenog lica i ubuduće će moći da utvrđuje identitet stranke u postupku izvršenja, sprovodi iseljenje, prikuplja podatke o imovinskom stanju dužnika, procenjuje vrednost pokretne i nepokretne imovine, a po potrebi je pleni i prodaje.

Izvršitelj ima pravo na naknadu troškova, a visina nagrade se određuje po tarifi koju je donelo Ministarstvo pravde. Troškovi profesionalnog izvršitelja su viši nego sudski. Na primer, ako je vrednost potraživanja 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, izvršitelj na ime nagrade može da naplati 430 evra, u domaćoj valuti, plus paušalni troškovi za radnje koje je preduzeo.

Da bi neko počeo da radi kao profesionalni izvršitelj, neophodno je da bude ispunjeno nekoliko uslova, odnosno da ima završen Pravni fakultet, radno iskustvo najmanje tri godine i položeni test za izvršitelja.

objavljeno: 11.08.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privatni izvršitelji naplaćuju dugove za parking

Izvor: AutoBlog, 11.Avg.2012, 12:49

Preuzeto sa: Politika.rs Od septembra prinudna naplata kazni za nepropisno parkiranje. – Vlasnik kombija sa bosanskim tablicama duguje više od pola miliona dinara Vozači koji nisu platili najmanje dve doplatne karte za parking mogu očekivati da im najverovatnije već od sredine septembra na vrata...

Nastavak na AutoBlog...

Politika: Privatni izvršitelji naplaćuju dugove za parking

Izvor: Moto.rs, 11.Avg.2012

Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na izvornoj stranici » . foto © Moto.rs

Nastavak na Moto.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.