Izvor: Politika, 19.Nov.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni na istok ni na zapad

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi pozdravio je najavu početka radova na gasovodu „Južni tok”, kao što i Rusija podržava ulazak Srbije u EU. Poprilično ćemo čekati i jedno i drugo.

Gotovo svake godine, slučajno ili ne baš pred zimu, aktuelizuje se odnos Rusije i Srbije (energetski sporazum, „Južni tok” i isporuka gasa Srbiji). Ovih dana reakcija vrha Rusije i (pro)ruske strane u Srbiji bila je munjevita. Predsednik Nikolić naprasno je pozvan u „nezvaničnu” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posetu Rusiji. Iako poseta nije bila državnička, predsednik je iz Rusije prozvao vladu i pojedine ministre. I pre nego što se vratio, vlada je istovremeno obezbedila i lokacijsku i građevinsku dozvolu kako bi izgradnja „Južnog toka” napokon krenula. Došao je ruski ministar Sergej Šojgu, dobio je sve što je trebalo i mnogo više. Na njegovim prsimabilo je mesta za orden,a dobio je i pištolj sa mecima. Sve je bilo spremno za paljbu. I desilo se ono što je do juče izgledalo nemoguće. Na konferenciji za štampu u vladi videli smo zajedno Zoranu Mihajlović i Dušana Bajatovića, ali i Milana Bačevića. Još veće iznenađenje bio je ministarkin komentar kako je baš ona „garant ’Južnog toka’“. Svedoci smo koliko je gospođa ministarka medijski linčovala Bajatovića, skoro kao Đilasa. Pritiskala ga je inspekcijama i kontrolama. Prema prizoru koji smo videli, jasno je ko je pobednik. Igra je na trenutke ličila na „Kaljinku”, a dominirale su Podmoskovske večeri. Zoranu za gradonačelnicu! Ona je htela i u Moskvu. Ima nečeg u tomešto je neće. Konačno, Ivica Dačić moći će svojima u partiji da kaže kako zbog pritiska naprednjaka ipak nije „prodao“ sve svoje potpredsednike partije (Obradovića i Mrkonjića). Evo, sačuvao je Bajatovića. Doduše, ne on, već Rusi. SPS istovremeno ima najevropskije lice u Branku Ružiću za kojeg stižu pohvale iz Brisela i evropskih prestonica, kao i proruskog potpredsednika u liku Bajatovića. Kada je reč o naprednjacima, ako je išta u toj partiji očigledno, to je podela na Tomine i Vučićeve. Na primer, Bačević je Tomin (i prijatelj i saradnik), Mihajlovićeva je Vučićeva. Dok nam Zorana čuva zapadnu stranu, odvede nas Bačević u Kinu.Budućnost Srbije je u kanalu (Dunav–Morava–Vardar). Ova podela nije samo unutar stranaka već i na nivou Srbije. Srbija je „negde između“ i u njoj skoro sve je „nešto između“. Srbija je ni na istoku, ni na zapadu, između Vašingtona (i Brisela) i Moskve. Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi pozdravio je najavu početka radova na gasovodu „Južni tok”, kao što i Rusija podržava ulazak Srbije u EU. Poprilično ćemo čekati i jedno i drugo. Između članstva u EU i „Južnog toka” lebdi pitanje članstva i saradnje sa NATO-om.

Ako se uzmu u obzir izvoz, investicije, dugovi, gubici i cena za političku pozadinu, Srbija je i između „Fijata” i „Srbijagasa”. Srbija je i između „hamera” i „miga 29-M2”. Naime, Vlada SAD je donirala Vladi Srbije četiri višenamenska vozila „hamer“ vredna 650.000 dolara. Vlada Srbije pregovara sa Vladom Rusije o kupovini šest aviona „mig 29-M2”, kao i radarskih sistema. Najveća nepoznanica je cena ovog aranžmana. Barata se različitim sumama od 150 miliona evra, preko iznosa od 400 miliona dolara, do iznosa koji bi uz prateće sadržaje kao što su školovanje, rezervni delovi i oprema, mogao da dostigne milijardu dolara. Vojno neutralna i članica Partnerstva za mir, Srbija je između NATO-a i Rusije. Rusija se ne protivi ulasku Srbije u EU, ali ne gleda blagonaklono na ideju o ulasku u NATO. Iako formalno ulazak u NATO nije uslov za ulazak u EU, treba imati u vidu i sledeće. Prvo, nisu sve zemlje EU članice NATO-a, ali su sve nove članice prvo ušle u NATO, pa zatim u EU. Drugo, Srbija je okružena (u obruču) članicama NATO – Mađarska, (Slovenija), Rumunija, Bugarska, Albanija i Hrvatska, dok su Makedonija i Crna Gora kandidati za članstvo, a u BiH se vodi debata o članstvu. Treće, 21 članica NATO-aistovremeno je i članica EU,a postoje članice EU koje nisu članice NATO-a. Švedska, Irska ili Austrija jesu deo EU, ali nisu članice NATO-a. Srbija više nije između Kosova i Metohije i Evropske unije. Srbija se udaljila od Kosova u iščekivanju da se pridruži EU.

Ono što je za građane Srbije mnogo važnije jeste toda li mi i dalje imamo spoljnu politiku „na četiri stuba“, s obzirom na toda aktuelni ministar inostranih dela javno hvali Jeremića,a Nikolić se sve češće javno pojavljuje sa njim? Ili je naša spoljna politika zasnovana na Nikolićevom konceptu „kuća sa dvoja vrata“? Možda se zato previše često u ovoj zemlji ne zna tačno gde je izlaz. To strancima omogućava pristup „uđeš, izađeš i gotovo”. Istovremeno, Srbija je potencijalno između sanaderizacije“ i „putinizacije“. Za Putina bismo lakše našli analogiju, ali ćemo malo sačekati dok vidimo ko će završiti kao Sanader. Od tihdvojihvrata,predsednik Srbije zadužen je za istočna, dok su na ulazu zapadnih vrata kompetitivni Dačić i Vučić. Nikolić se upravo vratio iz Rusije sa jasnim porukama, poukama i zatim isporukama, dok jedan od ove dvojice upravo treba da ide u SAD. Do konačnog odgovora da li Srbija sebe vidi na istoku ili na zapadu u „kući sa dvojimvratima“ oseća se jaka promaja!

Profesor Fakulteta političkih nauka

Slaviša Orlović

objavljeno: 19.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.