Nebojša Pešić: Svrati u Srbiju po doktorat

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2018, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebojša Pešić: Svrati u Srbiju po doktorat

Uz zamiranje industrije i veliko zaostajanje u infrastrukturi, rast korupcije i pravne nesigurnosti, jedna od retkih svetlih tačaka kojom Srbija privlači strana ulaganja jeste visoko obrazovana radna snaga. To su nam priznali i svi strani investitori.

I umesto da radimo na podizanju nivoa znanja, da fakulteti proizvode još kvalitetnije kadrove čije će se diplome poštovati, rešili smo da sebi pucamo u nogu i devalviramo ono što vredi. Najpre je počelo sa pričom o plagiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << doktorata, kojima su masovno počeli da se diče najviši političari. Takvih političara i skandala sa doktoratima ima i u drugim zemljama. Specifičnost Srbije je to što je formiranje komisije za proveru određenih doktorata nemoguća misija jer brojni “uvaženi” profesori beže od nje kao đavo od krsta. I tako smo došli do apsurdne situacije da je za proveru autentičnosti nekog doktorata potrebno sto puta više vremena nego za njegovo pisanje (ili kopiranje).

I kao da nam to nije dovoljno. Komisija za akreditaciju podnela je izveštaj Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje u kojem osporavaju 103 doktorata jer je devet privatnih univerziteta sa ukupno 22 fakulteta izdavalo doktorate iako nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih studija, a samim tim ni za odbranu doktorata. Savet je tražio od Ministarstva da utvrdi koliko takvih diploma ima i da ih poništi, ali su umesto toga dobili odgovor da nisu dostavili dovoljno podataka.

Onda počinje ping-pong između Ministarstva i Komisije. Sam ministar prosvete Milan Šarčević optužuje odlazeću komisiju da “podmeće kukavičje jaje” i da želi da prikrije sopstvene propuste. On kaže da će se lako utvrditi da je više od 90 odsto tih diploma izdato u legalnim uslovima za rad i pita zašto su kontrolisani samo privatni, a ne i državni fakulteti. U čitavom slučaju čak nije mnogo ni važno ko je u pravu. Najgore je to što ne postoji niko ko će da preseče i kaže da li su doktorati stečeni po zakonu ili nisu.

U međuvremenu je, za razliku od Ministarstva prosvete, hitno reagovala Evropska agencija za proveru kvaliteta visokog obrazovanja i stavila Srbiju “pod nadzor” u periodu od dve godine. Upućeni kažu da je to put ka gubitku punopravnog članstva u ovoj organizaciji. Ako se to dogodi, ne bi iznenadilo da među evropskim studentima počne da kola vic: “Kada pođeš na letovanje, svrati u Srbiju i doktoriraj”.

A tada će i mladi stručni entuzijasti, koji još žele da ostanu u ovoj zemlji, ozbiljno razmisliti o odlasku u inostranstvo i sticanju pravih doktorata. Nažalost, svi dobro znamo da se neće vratiti. Nosioci lažnih diploma, naravno, neće nikuda odavde. Onda nam zaista ne ostaje ništa drugo do da se pred stranim investitorima, umesto znanjem, “dičimo” time što smo spremni da ćutimo i mnogo radimo za male pare.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.