Nagrađena Danica Vučenić: Sa ekrana nestaje novinarstvo

Izvor: Politika, 28.Okt.2014, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrađena Danica Vučenić: Sa ekrana nestaje novinarstvo

BEOGRAD – Novinarki RTV Vojvodina Danici Vučenić danas je uručena godišnja nagrada „Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost, a u obrazloženju žirija navedeno je da Vučenić svojim profesionalnim pristupom i etičkim standardima, u duhu novinarskog kodeksa, drži javni čas autorskom emisijom „Jedan na jedan”.

Njen žurnalistički angažman i obrada ključnih društvenih tema, na provokativan i objektivan način, jedan su od sve više nedostajućih svetionika javnog mnjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Srbiji, ošamućnog tabloidizacijom i sve prisutnijom cenzurom i autocenzurom, navedeno je na svečanosti u prostorijama NUNS-a.

Nagradu je dobitnici uručio prošlogodišnji laureat Predrag Blagojević, a Vučenić je na svečanosti ocenila da sa ekrana nestaje novinarstvo a da na ekranima gledamo samo propagandu.

„S jedne strane sam radosna a sa druge strane ne mogu a da ne ukažem na zebnju koje moramo biti svesni zbog činjenice da oko nas nestaju emisije”, rekla je Vučenić smatrajući da su novinari i novinarstvo na opasnom putu da prestanu da obavljaju svoju osnovnu funkciju, informisanje.

„Ključna tema ovih meseci je sloboda izražavanja, sloboda medija, a ja sam verovala da se više nećemo vraćati na to pitanje”, rekla je Vučenić i ukazala na ključno pitanje „ima li kritičkog novinarstva”.

Ona smatra da je propaganda u potpunosti zamenila informacije i da novinari ne smeju da budu inferiorni jer tako u inferiorni položaj stavljaju i građane.

„Naš je posao da radimo u interesu građana i zato pozivam profesiju da zaista počnemo da se ponašamo profesionalno”, rekao je on.

Novinarska nagrada „Dušan Bogavac” dodeljuje se od 1991. godine, u znak podrške hrabrom i etičkom novinarstvu.

Članovi žirija za dodelu ovogodišnje nagrade bili su Marko Somborac, Predrag Blagojević, Vukašin Obradović, Filip Mladenović i Branka Bogavac.

Tanjug

objavljeno: 28.10.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nagrada Danici Vučenić

Izvor: B92, 28.Okt.2014

Novinarki RTV Vojvodina Danici Vučenić danas je uručena godišnja nagrada "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost...U obrazloženju žirija navedeno je da Vučenić svojim profesionalnim pristupom i etičkim standardima, u duhu novinarskog kodeksa, drži javni čas autorskom emisijom "Jedan na jedan"...Njen...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.