Nafta drma planetu

Izvor: Politika, 29.Nov.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta drma planetu

Odluka 12 zemalja članica Organizacije izvoznika nafte (OPEK) da na smanji proizvodnju „crnog zlata” preti da ozbiljno uzdrma mnoge ekonomije sveta. U Rusiji, na primer, to je već izazvalo znatne potrese i pad rublje u odnosu na dolar i evro. Za najveću zemlju na svetu upravo je prodaja energenata u inostranstvu glavni izvor popunjavanja budžeta.

Naftu sve više „pumpaju” i u SAD, Brazilu, ali očigledno za sada ne postoji volja najvećih proizvođača da ovaj segment svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tržišta udese u interesu svih.

Dokle će trajati „naftni rat” teško je predvideti, ali nema sumnje da će posledice po mnoge biti i te kako dramatične.

TURSKA U CENTRU POLITIČKE PAŽNJE: kriza na Bliskom istoku naterala je američkog potpredsednika Džozefa Bajdena da u svom obilasku sveta svrati i u Ankaru. Ne slučajno. Naime, u tursku prestonicu 1. decembra dolazi i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Ispostavilo se, naime, da je Turska jedan od ključnih igrača u rešavanju problema u bliskoistočnom regionu.

Kako prenose svetski mediji, SAD su u ovom trenutku voljne da ispune svaku želju vladara iz Ankare ne bi li zadržali sopstveni uticaj u ovom nemirnom delu sveta. Sa druge strane, Rusija, koja je pod ekonomskim sankcijama EU i SAD, ne sedi skrštenih ruku. U Moskvi su svesni da bez saradnje sa Turskom oni teško da mogu da održe sadašnji uticaj u regionu.

Uoči posete predsednik Putin je naglasio da ceni samostalnost Turske, koja se nije priključila pomenutim sankcijama. Kako je izjavio: „Turski partneri nisu žrtvovali sopstvene interese zarad političkih ambicija nekoga spolja.” Potom je dodao: „Dobro shvatamo kakvo je teško breme na Turskoj u uslovima nastavka krvoprolića u neposrednom susedstvu.”

Da li će se Turska ipak prikloniti jednom od dva velika „carstva”, pitanje je koje zasad ostaje bez odgovora.

JACENJUK PRAVI NOVU UKRAJINSKU VLADU: Posle parlamentarnih izbora održanih 26. oktobra, Ukrajina je konačno dobila vladajuću koaliciju, u koju je ušlo čak pet partija. Kao zajednički imenitelj pokazala se odlučnost da se zemlja okrene zapadu, pre svega Evropskoj uniji.

„Kako je prilikom inauguracije izjavio novi (stari) premijer Arsenij Jacenjuk: Na našim plećima leži težina istorijske odgovornosti  – da sačuvamo zemlju i osvojimo nezavisnost. Država je u ratu, a narod u nevolji”, naglasio je premijer.

Dramatična promena spoljnopolitičkog kursa sigurno neće doprineti smirivanju situacije u jugoistočnim delovima zemlje gde pobunjene republike Donjeck i Lugansk nemaju nameru da se odreknu pokroviteljskog odnosa sa susednom Rusijom. Ukrajina je u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji i, praktično, na ivici bankrota.

Umesto smirivanja nemirnog fronta, nova vlast u Kijevu kao da je više spremna da zaoštri odnos prema pobunjenicima, a to podrazumeva i nabavku novog, savremenijeg naoružanja, pa i zimske odeće. Ponude u tom smislu već su stigle iz mnogih izvora, ali ne i ponude za pomoć kako bi se sadašnji sukob mirno razrešio.

PAUZA U FERGUSONU: I dok u Ukrajini biju svoju vrstu bitke, u SAD je, gotovo preko noći, ponovo iznikla – avet rasizma. Ubistvo tinejdžera koji je mahao dečjim pištoljem i odluka suda da tim povodom ne goni belog policajca ubicu, izazvali su pravu buru protesta u gradu Fergusonu, gde se incident dogodio, da bi se, poput požara, munjevito proširio i na druge „mešane američke gradove”, pa čak i van SAD. Bura koja se podigla pokazala je da malo ko u svetu danas veruje da u SAD vlada istinska demokratija koja se odnosi na sve njene građane, bez obzira na boju kože, pol ili etničku pripadnost.

Protestovalo se u mnogobrojnim gradovima poput Vašingtona, Njujorka, Klivlenda, Sijetla…

U četvrtak uveče protesti su prekinuti samo zbog Dana zahvalnosti, mada je grupa od oko stotinak ljudi ipak iskazivala svoj gnev, naravno pod budnim okom do zuba naoružanih pripadnika Nacionalne garde.

Ulje na vatru doliveno je vešću da je u Fergusonu u jednim kolima nađen još jedan mrtav mladić. Više informacija o sudbini stradalog, za sada, nema.

ZABRANJENO ZA KINEZE: I na kraju jedna zaista bizarna vest. U trgovačkoj četvrti Pekinga, gde svoje radnje drže najpoznatiji svetski proizvođači modne odeće, na vratima prodavnica osvanuli su natpisi: „Zabranjeno za Kineze!” Kako je objašnjeno, zabrana je uvedena iz dva razloga: prvi, Kinezi, i nisu tako bogati da bi kupovali po pomenutim prodavnicama, i drugi: kada bi se tuda muvali lako bi iskopirali izloženu odeću i već sutradan je po bagatelnim cenama ponudili slabije platežnim mušterijama.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 30.11.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.