Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na ravne časti?

Podela imovine između Srbije i Crne Gore, prema izjavama zvaničnika obeju država, neće ići ni lako, ni brzo.

Kako je "Novostima" nezvanično rečeno u vladajućoj koaliciji, Crna Gora će zahtevati svaki cent koji joj pripada i neće dozvoliti da bude oštećena. Srbija i Crna Gora treba da podele oko 60 ambasada i više od 120 diplomatsko-konzularanih predstavništava, a veliki deo njih su još predmet sukcesije bivše SFRJ. U Srbiji tvrde da Crnu Goru sleduje 5,5 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a crnogorski zvaničnici procenjuju da je to 5,88 odsto ili čak i više.

Crna Gora će, prema rečima sagovornika "Novosti", tražiti bar dve ambasade u glavnim svetskim centrima. Lakši deo biće podela imovine po teritorijalnom principu, što je regulisano Ustavnom poveljom i posebnom odredbom. Sva zajednička, pre svega vojna, imovina koja se nalazi na teritoriji Crne Gore i Srbije, biće uknjižena u katastre novih država.

Crnogorski ministar finansija Igor Lukšić smatra da kamen spoticanja može biti ono što podrazumeva članstvo u međunarodnim finansijskim institucijama. "Nije sporno da država sukcesor nasledi članstvo, ali jeste da preuzme imovinu koju je SRJ, odnosno SCG imala u tim institucijama, a odnosi se, pre svega, na akcije kao deo kvote, koja takođe treba da se podeli po određenom ključu", smatra Lukšić.

Ljubiša Krgović, predsednik Saveta crnogorske Centralne banke, smatra da je imovina bivše državne zajednice u međunarodnim finansijskim institucijama nasleđe bivše SFRJ i da Crna Gora ima na nju pravo kao i Srbija, dok srpski zvaničnici smatraju da im, pored članstva pripada i kontitnuitet na ovu imovinu. "Radi se o akcijama, kvotama i svemu što je zajednička imovina i što smo inače krenuli da delimo tokom ove tri godine funkcionisanja takozvane državne zajednice", kaže Krgović.

Pregovaraće se i o vojnim penzijama, koje od nove godine crnogorskim penzionerima isplaćuje Vlada Crne Gore, a spoljni dug je rešen 2000. godine i odvojeno se otplaćuje. Ukoliko Srbija bude "zatezala", zahtevaće se posrednička uloga Evropske unije. Ovo je najavio i crnogorski predsednik Filip Vujanović, odgovarajući na Koštuničino odbijanje ponude Havijera Solane da EU posreduje u razdruživanju.

U nezavisnoj Crnoj Gori ništa posebno novo

"Glas javnosti" piše da građani Crne Gore, nedelju dana posle zvaničnog proglašenja nezavisnosti ove republike, ne osećaju nikakve bitnije promene. Samostalnost, običnim smrtnicima, za sada nije donela ni boljitak, ali ni pogoršanje uslova življenja. Da je Crna Gora samostalna država može se zaključiti jedino na osnovu crvenih državnih zastava koje su istaknute na mnogim mestima.

"Da vam iskreno kažem, sve je isto kao i pre. Od stvari koje bismo mi, obični građani, mogli da primetimo, ništa se nije promenilo. Ni valuta, ni granice, ništa. Nije nam ni bolje ni gore. Jedino što se na prvi pogled može videti su zastave koje su ovi obesili gde god su stigli", priča Nikola Kaluđerović, stanovnik Podgorice. On objašnjava da je nedelju dana, ipak, kratak period da bi nešto bitno moglo da se promeni. "Prave rezultate nezavisnosti moći ćemo da osetimo tek za koju godinu. Iskreno se nadam da će oni biti pozitivni. Da ćemo bolje živeti. Da će biti investicija i da će Crna Gora postati članica EU, a to će, nadam se samo po sebi doneti određene prednosti", kaže Kaluđerović.

Ipak, ima i onih koji na budućnost Crne Gore ne gledaju optimistički.Ovo ti je skandal. "Ne verujem da će samostalnost uticati na poboljšanje života. Kada to kažem, mislim na nas, obične građane. Ovima ni do sada ništa nije falilo, nego ti je to pohlepno" priča Nina Kadović. Ona ističe da se od Mila, Filipa i drugih ne može živeti. "Koji god televizijski program okrenem, ito ti ih oni. A, ako nisu oni, onda neko priča o njima. Te Milo ovo, te Milo ono", kaže Kadićeva i objašnjava da je strašno nezadovoljna načinom na koji je Crna Gora "izvojevala" svoju nezavisnost.

Međutim, crnogorski funkcioneri ističu da se sve promenilo. Prema rečima Miodraga Vukovića, iz DPS, Crna Gora sada na međunarodnoj sceni nastupa kao samostalna država. "Naravno, još je rano kako bi samostalnost mogla da se odrazi na život građana, ali sam ubeđen da će se to desiti i to mnogo brže nego što se misli", kaže Vuković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.