Izvor: B92, 22.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mošti despota Stefana u Manasiji

Beograd -- Zemni ostaci despota Stefana Lazarevića (1378-1427), sina kneza Lazara i knjeginje Milice, otkriveni su u manastiru Manasija.

To je rezultat prvog arheološkog istraživanja hrama Svete Trojice u despotovoj zadužbini. Anazilizom uzoraka DNK sa moštiju kneza Lazara i sa skeleta otkrivenog u jugozapadnom uglu naosa crkve u Manasiji, sa 99.378 odsto tačnosti utvrđeno je da reč o najbližnem biološkom srodstvu prvog reda.

Podaci dobijeni ovim ispitivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na sudu bi bili verodostojni za dokaz očinstva, saopšteno je juče u sedištu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.

Kako se juče čulo, istraživački radovi u Manastiru Manasija započeli su 2005, a finansiraju ih ministarstva kulture i vera Vlade Srbije. Za arhitekturu zaduženi su Gordana Simić i Dragomir Todorović, za arheologiju Marin Brmbolić, za antropologiju Živko Mikić i Nataša Miladinov, dok je analizu DNK radio Oliver Stojković sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Međunarodne komisije za nestala lica.

Savetnik Republičkog zavoda arheolog Marin Brmbolić, koji je rukovodio istraživanjima, naglasio je kao posebno važno to što su prvim arheološkim iskopavanjem u naosu Manasije potvđeni svi istorijski podaci koji potiču od despotovog savremenika i biografa Konstantina Filozofa, kao i da se sa ovim rezultatima slažu antrološke analize.

Istraživanja su izvedena u periodu od oktobra do decembra ove godine, a rezultati DNK analize stiglu se Medinicinskog fakulteta Beogradskog univerziteta pre nekoliko dana.Tokom arheoloških istraživanja u Manasiji u porti crkve otkrivena su još dva groba, jedan iz 15. veka, u kome je, kako se pretpostavlja, sahranjen jedan od despotovih saradnika, i drugi iz 18. veka.

Otkrićem moštiju despota Stefana Lazarevića u Manasiji stavljena je tačka na dosadanje verovanje, a i pojedine naučne arheološke tvrdnje da on počiva u manastiru Koporinu. U Koporinu se nalazi ktitorska grobnica jednog od velikaša Stefana Lazarevića, a ne samog despota, koji ni po državnom, ni po crkvenom srednjevekovnom pravu nije mogao tamo da bude sahranjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.