Misteriozne smrti ne prestaju: Serija umiranja u najvećem makedonskom zatvoru se nastavlja (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 10.Jun.2017, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozne smrti ne prestaju: Serija umiranja u najvećem makedonskom zatvoru se nastavlja (FOTO)

U najvećoj kazneno–popravnoj ustanovi u Makedoniji, zatvoru Idrizovo u Skoplju nastavljena je serija smrtnih slučajeva. Pre dva dana u ćeliji je umrla zatvorenica (45) iz Strumice, čiji identitet nije saopšten.

Odkako joj je pozlilo, bila je pozvana Hitna pomoć, zato što popodne i noću u zatvoru nema dežurnog lekara. Kada je stigla Hitna pomoć, lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Preminula žena je bila osuđena na kaznu zatvora od 8 godina zbog posredovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u maloletničkoj prostituciji, a odkako je 2012. godine došla u Idrizovo neprestano se žalila na razne zdravstvene probleme.

To potvrđuje i njen zdravstveni karton koji je bio među najpopunjenijim u ovoj kazneno-popravnoj ustanovi.

Za šest meseci ove godine, ovo je bio šesti smrtni slučaj u zatvoru Idrizovo. Narodni pravobranilac Idžet Memeti pokrenuo je postupke za sve smrtne slučajeve u zatvoru od početka godine.

On tvrdi da zatvorenici umiru ponajviše zbog loše zdravstvene zaštite koja im se pruža.

Foto: sdk.mk

Iako smrt kosi Idrizovom, direktor ove ustanove, Živko Pejkovski nemoćno sleže ramenima, pravdajući se da u popodnevnim satima nemaju lekara.

- Šta možemo da uradimo sa samo dvojicom lekara i dve medicinske sestre na čak 1.860 zatvorenika? Od njih su 450 zavisnici od droge, a preko 150 psihički bolesni.

Više od dve godine reagujem u Ministarstvu zdravlja, Vladi, Upravi za izvršavanje sankcija, ali se zakon ne sprovodi, kaže Pejkovski i dodaje da zatvor Idrizovo godinama plaća ogromne sume novca raznim klinikama zato što zatvorenici nemaju zdravstveno osiguranje, iako im to pravo zakonski sleduje.

(D.J.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.