Izvor: B92, 26.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamine maze ili taoci?

Beograd -- Više od 60 odsto mladih nema nikakvo radno iskustvo, dve trećine može da nađe posao, a četvrtina se odlučuje na brak do 25. godine.

Prema istraživanju Koalicije mladih, koje prenosi Politika, svaka 10. osoba koja je napunila 25 godina ima predstavu o ceni potrošačke korpe i informacije o tome na kojim se šalterima plaćaju računi za komunalije. Drugim rečima, 90 odsto mladih živi u porodičnom krugu i(li) na teret roditelja.

Psiholozi upozoravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na to da ekonomska zavisnost mladih u Srbiji povlači za sobom i sve ostale zavisnosti, odnosno ekonomsko i emotivno teško razdvajanje od roditelja. Prema informacijama ekonomista, polovinu svih nezaposlenih čine mladi, odnosno veliki broj je zaposlen u takozvanoj sivoj ekonomiji. Istraživanje je pokazalo i da samo jedan od 10 studenata završi studije u predviđenom roku. Direktorka Omladinskog informativnog centra Dragana Stojanović kaže da razlog za dugotrajno studiranje nije u lenjosti, već u tome što većina radi i studira. Pravnici i psiholozi iz Savetovališta za brak i porodicu objašnjavaju i da je život u zajednici, s roditeljima, jedan od glavnih razloga za razvod. Uz to, svaki treći brak se završava razvodom jer većina mladih nema nikakvo iskustvo predbračnog zajedničkog života s partnerom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.