Sreda, 26.07.2006.

07:34

Mamine maze ili taoci?

Više od 60 odsto mladih nema nikakvo radno iskustvo, dve trećine može da nađe posao, a četvrtina se odlučuje na brak do 25. godine.

Izvor: B92

Default images

Prema istraživanju Koalicije mladih, koje prenosi Politika, svaka 10. osoba koja je napunila 25 godina ima predstavu o ceni potrošačke korpe i informacije o tome na kojim se šalterima plaćaju računi za komunalije. Drugim rečima, 90 odsto mladih živi u porodičnom krugu i(li) na teret roditelja.

Psiholozi upozoravaju na to da ekonomska zavisnost mladih u Srbiji povlači za sobom i sve ostale zavisnosti, odnosno ekonomsko i emotivno teško razdvajanje od roditelja. Prema informacijama ekonomista, polovinu svih nezaposlenih čine mladi, odnosno veliki broj je zaposlen u takozvanoj sivoj ekonomiji. Istraživanje je pokazalo i da samo jedan od 10 studenata završi studije u predviđenom roku. Direktorka Omladinskog informativnog centra Dragana Stojanović kaže da razlog za dugotrajno studiranje nije u lenjosti, već u tome što većina radi i studira. Pravnici i psiholozi iz Savetovališta za brak i porodicu objašnjavaju i da je život u zajednici, s roditeljima, jedan od glavnih razloga za razvod. Uz to, svaki treći brak se završava razvodom jer većina mladih nema nikakvo iskustvo predbračnog zajedničkog života s partnerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: