Lukić: Petar Kralj ne zaslužuje ilegalno postavljen spomenik

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2014, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukić: Petar Kralj ne zaslužuje ilegalno postavljen spomenik

Pomoćnik u gradskom Sekretarijatu za kulturu Aleksandar Lukić kritikovao je danas postavljanje spomen obeležja glumcu Petru Kralju koje je, kako je kazao, ilegalno postavila Gradska opština Vračar, ali je dodao da to obeležje neće biti uklonjeno.

Glumac Petar Kralj je bio veliki umetnik i dao je ogroman doprinos kulturnom životu naše zemlje i svakako zaslužuje dostojno spomen-obeležje u našem gradu, a ne da mu se ilegalno postavljaju spomenici, kao što je to učinila >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Gradska opština Vračar, naveo je Lukić u saopštenju.

Procedura je jasna i podrazumeva dozvole gradske Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova, Urbanističkog zavoda i Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, naveo je on.

"Ništa od toga GO Vračar nije imala kada je spomenik postavila, dakle, proceduru nije poštovala. Kao uzor pravilnog pristupa može da joj posluži inicijativa GO Savski venac, na osnovu koje će uskoro biti podignut spomenik Isidori Sekulić na Senjaku. GO Vračar nije Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova ni podnela inicijativu, već je samo uputila dopis u kojem je obaveštava o svojim planovima da spomenik podigne", piše u saopštenju.

Time je, kako se dodaje, preuzela ingerencije Skupštine Beograda koja je jedina za to nadležna.

Uprkos tome, navodi se dalje, Grad Beograd pokazuje dobru volju da se nastali problemi reše i da se nezakonito postupanje svede u okvire zakonitosti, čime se istovremeno i delo velikog glumca uvažava na adekvatan način.

Spomenik neće biti srušen, ali zakon i red treba da se poštuju, naveo je Lukić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.