Lepa, pametna i bogata

Izvor: Politika, 13.Mar.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepa, pametna i bogata

Pored toga što teži lepoti, savremena mlada žena bi trebalo da teži i svom dobrom finansijskom statusu. Iako novac nije najvažniji, važan je za postizanje kvaliteta života. Lepa, zdrava i bogata mlada žena ima slobodu i integritet koji joj omogućava da bude kovač vlastite sreće.

U stvarnosti, mnogim mladim ženama nije tako privlačna ideja sticanja i upravljanja novcem kao što je to ideja njegovog trošenja. Posledica toga je što žene često ne vladaju osnovnim veštinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dobrog upravljanja ličnim finansijama. Bez osnovne finansijske pismenosti, teško je biti dobar i u oblasti upravljanja novcem.

Jedan od razloga za ovakvo stanje jeste to što žene misle da moraju da biraju između ljubavi i njene suprotnosti – novca. Brojni su primeri iz literature i filma u kojima se bogata devojka zaljubljuje u siromašnog mladića, a kada je njeni roditelji ucene isključenjem iz nasledstva, ona izabere ljubav u siromaštvu. U suprotnom, kada bi se udala iz ljubavi za bogatog, posmatrač bi mogao da posumnja da je bogatstvo a ne ljubav pravi razlog za udaju. Veličinom žrtve podnete u ime ljubavi posmatrač može da meri veličinu ljubavi. Kada se taj motiv ponavlja u različitim delima, to u našem kolektivnom nesvesnom stvara predrasudu da su sve velike ljubavi nesrećne.

Tu predstavu prenose i bajke. I Pepeljuga se na kraju udala za princa, a podrazumeva se da je princ bogat, tako da joj je njegova ljubav omogućila da uživa u njegovom bogatstvu i statusu. Žena koja čeka da se u njenom životu pojavi princ nesvesno očekuje da će on biti imućan i sposoban da joj ulepša život, da je usreći svojom ljubavlju i darovima.

I upravo je ženska fantazija da će se, ako je ona dovoljno dobra i lepa, pojaviti princ, ideja da će preko ljubavi biti „usvojena” u sreću koju donosi bogatstvo. To je fantazija koja pasivizira ženu, čiji je koren u tradicionalnom predavanju zemlje sinu, a ne kćerki. Dokaz da je to kolektivna fantazije jeste ajo što je dele i smerne devojke i „sponzoruše”. I u razvodima ili ostavinskim raspravama se nekako podrazumeva da muškarcu pripadne više, jer je on taj koji je stvorio imetak.

Kolektivne predstave po kojima žena dolazi do imetka i bogatstva isključivo preko muškarca koji je voli, imaju funkciju psihološke zabrane koja je onemogućuje da svoje znanje i sposobnosti posveti izgradnji dobrog materijalnog statusa. Zato ovu fantaziju treba odbaciti, finansijski se opismeniti i početi upravljati vlastitim finansijama. To nema nikakve veze sa ljubavlju, osim možda sa ljubavlju prema sebi. 

Zoran Milivojević

objavljeno: 14.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.