Lekar koji je zlostavljao američke gimnastičarke izboden u zatvoru

Izvor: VOA, 10.Jul.2023, 18:41

Lekar koji je zlostavljao američke gimnastičarke izboden u zatvoru

Leri Nasar, bivši lekar američke gimnastičke reprezentacije osuđen zbog seksualnog zlostavljanja stotina mladih sportistkinja, u stabilnom je stanju nakon što ga je jedan zatvorenik izbo nožem deset puta.  59-godišnji Nasar je napadnut u nedelju popodne u federalnom zatvoru u Samtervilu na Floridi, gde služi kaznu, potvrdio je za agenciju AFP Džo Rohas, predsednik lokalnog sindikata zatvorskih čuvara. Bivši lekar je uboden dva puta u vrat, šest puta u grudi i dva puta u leđa, rekao je Rohas i dodao da je prema poslednjim informacijama Nasarovo stanje "stabilno". Leri Nasar je krajem 2017. i početkom 2018. priznao krivicu za seksualne napade na sportistkinje, u periodu dok je radio kao sportski lekar u timu američke ženske gimnastičke reprezentacije, kao i na državnom univerzitetu Mičigena. Osuđen je na 175 godina zatvora.  Stotine žena, među kojima su Simon Bajls, Eli Rajsman i Mekejla Marouni, koje su osvajale zlatne medalje za SAD na Olimpijskim igrama - optužile su Nasara da ih je seksualno zlostavljao tokom karijere koja je trajala više od dvadeset godina.  Američki zatvorski biro (BoP) odbio je da komentariše napad na Nasara, zbog zaštite njegove privatnosti, ali je u odgovoru na upite novinara naveo da ga je "jedan zatvorenik" napao u subotu popodne u zatvoru Kolman i da je prebačen u lokalnu bolnicu. "Osoblje bolnice je odmah pokrenulo mere za spasavanje života", saopštio je zatvorski biro.  "Federalni istražni biro je obavešten i u toku je interna istraga", dodaje se u saopštenju. Nasarove žrtve su se 2021. nagodile sa Gimnastičkom federacijom SAD (USA Gymnastics) i dobile odštetu od 380 miliona dolara, što je jedna od najvećih odšteta koju su ikad dobile žrtve seksualnog zlostavljanja. Gimnastički savez je 2018. podneo zahtev za bankrotstvo, posle talasa novih optužbi protiv Nasara. Univerzitet države Mičigen nagodio se da isplati odštetu od 500 miliona dolara stotinama Nasarovih žrtava 2018.  Zatvor u kome Nasar služi kaznu je ustanova sa visokim merama bezbednosti i u njemu trenutno boravi 1.214 muških zatvorenika, navodi američki Zatvorski biro. Rohas, predstavnik sindikata čuvara, kaže da zatvor trenutno ima "ozbiljnu krizu manjka osoblja."  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski poznati doktor, koji je zlostavljao gimnastičarke, izboden u zatvoru

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 10.Jul.2023

Njega je napao drugi zatvorenik u zatvoru na Floridi Bivši doktor američkih gimnastičarki Leri Nasar izboden je tokom napada u zatvoru, javlja AP. Nasara (59) je u nedelju uveče napao drugi zatvorenik u zatvoru na Floridi, prenosi Daily mail. Razmere povreda su trenutno nepoznate, mada izvori...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.