Kovač: Hrvatska će Srbiji uvesti protivmere

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2016, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Hrvatska će Srbiji uvesti protivmere

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas da Srbija nikada neće postati članica Evropske unije i da će joj Hrvatska uvesti protivmere zbog progona branitelja nakon što je na graničnom prelazu sa Srbijom uhapšen hrvatski državljanin Zdravko Hlobik pošto srpske vlasti tragaju za njegovim imenjakom kojeg terete za terorizam za vreme Domovinskog rata, prenela je agencija Hina.

"Ovakvo ponašanje, ovakvo zastrašivanje, ovakve provokacije više nećemo trpeti. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << I na ovaj način Srbija nikada, ponavljam nikada neće u Evropsku uniju. I Hrvatska je spremna na protivmere", rekao je Kovač u izjavi za novinare nedaleko Mostara gde prisustvuje obeležavanju Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Osječanina Zdravka Hlobika (54) srpske vlasti su u četvrtak uhapsile na graničnom prelazu Bogojevo zamenivši ga za njegovog imenjaka Zdravka Hlobika iz Jelisavca kojeg u Srbiji terete za terorizam za vreme Domovinskog rata, objavio je Glas Slavonije.

Hina prenosi da je Kovač zatražio od srpskih vlasti da prestanu sa skrivanjem pravosudnih spisa i da vlastima u Zagrebu dostave podatke o hrvatskim braniteljima koji su u Srbiji osumnjičeni ili optuženi, i zbog kojih je u Srbiji raspisana poternica ili kojima je u Srbiji suđeno u odsutnosti.

On je pojasnio da se u slučaju hrvatskog državljanina Zdravka Hlobika radilo o zameni identiteta, i da mu je hrvatski generalni konzul pomogao da dođe do hrvatske granice.

Vučić je sprovodio politiku Velike Srbije

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas da istup srpskog premijera Aleksandra Vučića kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije i poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju predstavlja nastavak politike "Velike Srbije iz 90-ih godina" u kojoj je, kako je rekao, Vučić i lično učestvovao.

"Sećamo se da je gospodin Vučić tada dolazio u Hrvatsku, u okupirani deo Hrvatske i poručio 1995. godine da Glina i Banija nikada neće biti hrvatska, da su bile i da će ostati srpske i da će tamošnji narod živeti u Velikoj Srbiji. To je nastavak takvog ponašanja, takve politike, što je za nas neprihvatljivo", rekao je Kovač u mestu Bilima kod Mostara, gde učestvuje na komemoraciji povodom Evropskog dana posvećenog obeležavanju žrtava svih totalitarnih režima, prenela je agencija Hina.

Kovač je rekao da je "politika u Hrvatskoj politika mirotvorstva", a da Vučić "nastavlja da huška vlastiti narod protiv Hrvatske i Hrvata".

"Ono što smo juče čuli od gospodina Vučića je huškanje njegovog, srpskog naroda protiv Hrvata, protiv Hrvatske", dodao je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova.

U spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj u petak uveče je završeno obeležavanje 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da je pred nadležnim institucijama da utvrde tačan broj Srba stradalih u Nezavisnoj Državi hrvatskoj (NDH), jer ni 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata to nije učinjeno, ali i zbog "povampirenja ustaške ideologije u savremenoj Hrvatskoj".

"Mi ćemo mirno istrpeti sve to, ali nikada više nikome nećemo dozvoliti ni Jasenovac, ni Jadovno, ni Oluju, Srbi više neće u jame, Srbi neće više bespogovorno u smrt, bez imanja i ognjišta, Srbin više ne pristaje da bude kriv zato što je Srbin, što se krsti s tri prsta", rekao je Vučić na komemorativnom skupu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kovač: Vučić huška narod protiv Hrvatske

Izvor: N1 televizija, 20.Avg.2016

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je da istup premijera Srbije Aleksandra Vučića kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije, te poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju, predstavlja nastavak politike "velike Srbije" iz devedesetih godina u kojoj je Vučić...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.