Kada vidite koje sve OPASNE BOLESTI možete da dobijete ORALNIM SEKSOM – istog trenutka ćete staviti kondom

Izvor: Telegraf.rs, 16.Apr.2017, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada vidite koje sve OPASNE BOLESTI možete da dobijete ORALNIM SEKSOM – istog trenutka ćete staviti kondom

Većina ljudi oralni seks ne računa u seksualnu aktivnost. Nažalost, to je potpuno pogrešno, jer uzdržavanjem od penetracije se nećete zaštititi od bolesti.

 Ovim polnim bolestima možete da se zarazite i BEZ SEKSA!

Lekari savetuju da prilikom oralnog seksa obavezno koristite kondom, posebno ako odnos imate s osobom u koju nemate dovoljno poverenja.

Britansko udruženje za seksualno zdravlje i HIV nedavno je izdalo saopštenje u kojem upozoravaju na porast >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << bolesti poput genitalnog herpesa, hlamidije i gonoreje otporne na lekove, a koje se sve više šire oralnim putem.

Foto-ilustracija: Profimedia/Juice Images

– To je pogotovo rizično u slučaju gonoreje koja se sad više prenosi oralnim seksom, nego vaginalnim. Kako se pokazalo, lekovi protiv nje ne deluju u grlu kao što deluju u drugim delovima tela – upozorava doktor Peter Grinhaus za Independent

Iako su gorepomenuti genitalni herpes i gonoreja među najčešćim polno prenosivim bolestima, ne treba zaboraviti ni na sifilis, HIV, HPV, ali i hepatitis A, B i C.

U svakom slučaju, kako bi se sprečio prenos polno prenosivih bolesti oralnim seksom, muškarac bi trebalo da nosi kondom.

Foto-ilustracija: Profimedia

Doktorka Aleksandra Felan je istakla da iako oralni seks predstavlja manji rizik za prenos polno prenosivih bolesti od vaginalnog i analnog, na zaštitu se ne sme zaboraviti.

– Ako vaš partner ima genitalni herpes ili neke otvorene rane blizu genitalija, najbolje je izbegavati polni odnos dok se ne izleči – zaključila je.

Što se tiče oralnog seksa u kojem je muškarac aktivna strana, a žena pasivna, zaštitu je teže postići. Iako postoje neki oblici plastičnih zaštita za usta koji mogu pomoći, najsigurnije je da se partner pre seksa testira na polne bolesti kako bi rizik bio potpuno umanjen.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.