Film o Gustavu Klimtu u Univerzitetskoj biblioteci

Izvor: Megafon.co, 24.Maj.2018, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film o Gustavu Klimtu u Univerzitetskoj biblioteci

Povodom obeležavanja stogodišnjice smrti Gustava Klimta, tvorca bečke secesije, u petak, 25. maja, od 18 sati, udruženje Mladi ambasadori organizuje projekciju biografskog filma o ovom umetniku sa Džonom Malkovičem u naslovnoj ulozi. Film će biti prikazan u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ gde je u toku dokumentarna izložba „Gustav Klimt: preteča moderne“, saopštili su Mladi ambasadori.
Film Raoula Ruiza prikazivan na Berlinale festivalu odmotava priču >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << o Klimtu kroz vlastita sećenja, na samrtnoj postelji u bolnici u Beču. Hronološkom dekonstrukcijom događaja autor ispituje one najvažnije, a među njima su svakako Klimtovi odnosi sa mnogobrojnim ženama, poput Emilie Floege i Lee de Castro. U poseti Klimtu je Egon Šile, njegov kolega i učenik, koga igra Nikolai Kinski.
Gustav Klimt – Foto – Mladi ambasadori

Gustav Klimt (1862-1918) reprezentuje epohu koja odjekuje do današnjeg dana i koja i danas izaziva oduševljenje. Umetnik, čiji su tragovi stvaralaštva najprisutniji u Beču, imao je velikog uticaja na period oko 1900. godine zajedno sa svojim savremenicima Jozefom Hofmanom, Otoom Vagnerom, Jozefom Marijom Olbrihom, Ričardom Gerstlom, Egonom Šileom i Oskarom Kokoškom. Ove godine navršava se 100 godina od smrti ovog velikog umetnika. Na prekretnici između 19. i 20. veka Beč je, kao prestonica Austrougarske monarhije i duhovno središte Evrope, pored Pariza, Minhena i Londona, bio jedna od kolevki moderne, a 1910. godine sa preko dva miliona stanovnika bio je jedan od pet najvećih gradova na svetu. Umetnost, književnost, arhitektura i nauka su doživele svoj vrhunac, za kratko vreme je nastalo nešto sasvim novo što je utiralo put novim stremljenjima, i to gustinom i dinamikom koje su do danas ostale bez premca. Dela Gustava Klimta predstavljaju jedinstveni umetnički odraz stvaralačkog puta od vremena carske arhitekture historizma do početaka apstrakcije.

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

Biografski film o Gustavu Klimtu prikazuje se u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 24.Maj.2018

Stogodišnjica smrti slikara Gustava Klimta će u Nišu biti obeležena i prikazivanjem biografskog filma koji govori o njegovom životu, a publika će moći da ga pogleda u petak 25. maja u niškoj Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla”, gde je u toku dokumentarna izložba o ovom umetniku...Reč...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.