Ekonomske reforme najvažnije za nastavak evrointegracija

Izvor: N1 televizija, 17.Okt.2016, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomske reforme najvažnije za nastavak evrointegracija

Za dalji proces evrointegracija, najvažnije su ekonomske reforme - to je glavna poruka prvog panela sa Ekonomskog samita u Beogradu.

Globalna kriza nije zaobišla ni Balkan, istakao je izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, ali i dodao da je prostor za rast veći nego prethodnih godina.

“Srbija u poslednjih godinu dana napravila veliki napredak u evrointegracijama i ekonomski rast je veći nego ranije. Ali želim da vas ppodstaknem, da vas ohrabrim, da ubrzate >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ekonomske reforme u celom regionu”, istakao je Mekalister.

Da brzina ipak nije prioritet, kaže šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević. Od datuma, mnogo su važnije reforme, smatra ona.

“Mi smo u istraživanjima javnog mnjenja primetili da su naši građani spremni za reformski proces. I to uzimamo kao najvažniju stvar, a u drugi plan stavljamo datum ulaska u članstvo u Evropskoj Uniji. Zapravo proces, a ne samo po sebi cilj”, navodi Miščević.

A da bi do cilja došli, neophodna je stabilna startna pozicija, kaže ministar spoljnih poslova. Za pomirenje u regionu, dodaje Ivica Dačić, neophodno je prošlost ostaviti tamo gde joj je i mesto. “Ako je prošlost jedina budućnost našeg regiona, onda mi nećemo imati budućnost. Zato je važno da postoji politička volja u svim državama u našem regionu da probamo da tražimo zajedničke imenitelje”.

U tom poslu, glavnu ulogu ima Srbija, smatra predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je uveren i da će iduće godine RS dostići status kandidata, ali i da ne treba zanemariti ulogu drugog velikog spoljno političkog partnera.

“Danas naftna industrija Republike Srpske funkcioniše, u vlasništvu je ruskog partnera, a održava se zaposlenost, održava se proizvodnja što je danas veoma važno. Znamo da je u Evropi zatvoreno preko 50 rafinerija nafte, a mi uspevamo da zadržimo našu”,naglasio ej Milorad Dodik.

Drugim rečima - osim balansa u regionu, važan je i balans na relaciji Evropska Unija - Rusija.

Međutim, kad status kandidata preraste u status članstva u Uniji, toj političkoj poziciji je kraj - upozorio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. Dodao je i da će se ulaskom u Uniju prekinuti poslovne, ali i političke veze Srbije i Rusije.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.