Izvor: Politika, 06.Apr.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke

Na mestu gde je u nacističkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine uništena Narodna biblioteka Srbije, na Kosančićevom vencu u Beogradu, obeležen je Dan sećanja na stradanje ove institucije kulture. Po tradiciji, to je i spomen na stradanja jednog naroda, njegove kulture, ali i simboličan povratak knjige na mesto gde je uništen deo srpske i svetske kulturne baštine. I ovoga puta posetioci su bili pozvani da doniraju po jednu knjigu, a svi prikupljeni naslovi namenjeni su ugroženim bibliotekama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Srbiji. Prisutnima su se obratili ministar kulture Republike Srbije Ivan Tasovac, Laslo Blašković, v. d. upravnika NBS, i Vladislav Bajac, član Upravnog odbora NBS.

– Koliko god bilo važno što se svake godine susrećemo baš na ovom mestu, na mestu zločina, na mestu na kojem su gorele knjige; koliko god nemali pravo da zaboravimo šta smo tokom ratova i razaranja izgubili; koliko god bili dužni da pamtimo sve, i dobro i loše, da bismo opstali kao kultura koja ne zatire svoje korene i koja je svesna svoje istorije, iskreno se nadam da ćemo jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, na ovom mestu ipak moći da okrenemo novi list, da presavijemo tabak i da napravimo jedan važan društveni i kulturni zaokret tako što ćemo omogućiti da se knjiga, ne samo povremeno, nego i trajno vrati na Kosančićev venac – rekao je ministar kulture Ivan Tasovac.

Laslo Blašković je govorio o istoriji koja nije detektivska priča sa samo jednim rešenjem. On je podsetio na tvrdnje kriminologa, koji znaju da ne postoje dve osobe istih otisaka prstiju. Blašković je u stalnom obraćanju pažnje na zločinačke otiske uvideo mogućnost da se istorija teže falsifikuje i ponavlja.

Vladislav Bajac izgovorio je mali esej posvećen knjizi, kao čudu i kao čuvaru svesti jednog naroda, i o Narodnoj biblioteci Srbije kao roditelju najvrednijih knjiga, hramu koji se i posle uništenja isceljuje voljom sopstvenog naroda i jezika.

M. V.

objavljeno: 06.04.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.