Представљена мапа инвестиционих прилика у Србији у складу са циљевима

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jun.2023, 13:21

Представљена мапа инвестиционих прилика у Србији у складу са циљевима

Форум „Промоција одрживих инвестиција“ на ком је први пут представљена „Мапа инвестиционих прилика у складу са циљевима одрживог развоја (ЦОР)“ одржан је данас у Београду, а министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је том приликом да су области које >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су данас представљене оне у којима се очекује већи прилив приватног капитала. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић Министар је нагласио да питања одговорног економског развоја, поштовања људских права и заштите животне средине постају све значајнији у данашњем времену.
„Након пандемије нови изазови у Европи узроковани кризом на истоку довели су до недостатка енергената, инфлације и нестабилности и створили притисак на државе широм света. Одговорном политиком Владе Србије успели смо да обезбедимо добре резултате и сачувамо најугроженије становништо“, рекао је Момировић.
Поред свих изазова, додао је министар, директне стране инвестиције у Србији су износиле 4,5 милијарде евра, Србија има рекордно нису стопу незапослености од 9 одсто, а спољно трговинска размена је на крају прошле године износила 83 милијарде евра.
„Научно – технолошки парк Михајло Пупин који ћемо градити у Београду у сарадњи са Кином, појачаће нашу економску сарадњу, а до краја године очекујемо и Споразум о слободној трговини са Кином. Кина је други највећи економски партнер Србије са улагањима од 4,2 милијарде евра“, рекао је Момировић.
Додао је да ће мапа од 13 инвестиција које остварују профит, али су у складу са циљевима одрживог развоја и проритетима Владе Србије бити од изузетног значаја за све оне који планирају да улажу у Србији. Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо рекла је да је одрживи развој поред профита неизбежан избор за просперитет и напредак људског друштва и заједничко питање за човечанство.
„Као највећа земља у развоју на свету Кина практикује агенду ЕУ за одрживи развој и придржава се новог развојног концепта. До данас је више од 100 земаља и међународних организација међу којима је и Србија подржао инцијативу за глобални развој, а портфолио пројеката те инцијативе се обогаћивао са укупно више од 100 пријеката и постиже резултате“, рекла је Чен Бо.
Када је реч о Србији, додаје Бо, нагласила је кинеске инвестиције у инфраструктуру, али и повећана улагања компаније Зиђин Копер у заштиту животне средине поред изузетно доброг пословања.
„Као главни извозници у Србији Зиђин Копер повећавају улагања у заштиту животне средине. Уложили су преко 500 милиона долара за заштиту животне средине и модернизовали своју опрему и производни процес. Остварен је изузетан напредак“, рекла је Чен Бо. Она је нагласила да Кина има посебан интерес када су у питању наука, медицина, биомедицина, технологија и одрживи извори енергије.
„Кина је један од главних извора страних инвестиција за Србију која има велики потенцијал да кинеска предузећа улажу и даље, посебно у областима наука и техноогоја, биомедицине и одрживих извора енергије. Кинеска предузећа имају велики интерес за учествовање у БИО4 кампусу, а сада је ту и изградња кинеско – српског индустријског парка“, рекла је она.
Како је истакла, објављивање те мапе инвестиција значајно ће помоћи кинеским компанијама да боље разумеју пословно окружење Србије, њен индустријски развој и створе више могућности за сарадњу.
Стални представник УНДП у Србији Јакуп Бериш рекао је да је овај форум организован са циљем да се стимулише економски развој али и допринесе развоју заштите животне средине.
„Одговор на глобалну нестабилност је одрживост. Одрживе инвестиције су обострано корисне, за инвеститора и животну средину. Ова мапа представља инвеститорима пет приоритетних сектора и у оквиру њих 13 могућности за инвестиције. Садржи све детаљне информације и сматрам да је изузено корисна“, рекао је Бериш.
Мапа инвеститорима пружа информације о најатрактивнијим приликама за улагања која су у складу са ЦОР Уједињених нација И представља нови инструмент који идентификује области и моделе за инвестиције у Србији које доприносе остварењу Циљева одрживог развоја, а у складу су и са националним развојним потребама и приоритетима Владе Србије. Мапа је настала у сарадњи канцеларије УНДП-а у Србији и свих релевантних министарстава у Влади Србије, као и националних институција, по методологији коју је УНДП већ применио у 30 земаља у свету.
Препознато је пет сектора и у оквиру њих 13 области који представљају исплативе прилике за одржива улагања: храна и пиће, обновљиви извори енергије и алтернативна енергија, инфраструктура, технологија и комуникације и здравствена заштита.
Као најатрактивније области за одржива улагања издвојили су се производња свежег воћа и поврћа, органска пољопривредна производња, производња соларне енергије и изградња ветроелектрана, развој и примена паметних технологија у пољопривреди, као и развој и примена софистицираних софтверских производа и услуга, затим, пружање услуга управљања отпадом, изградња и управљање лучком инфраструктуром, изградња енергетски ефикасних стамбених објеката, изградња и управљање угоститељским објектима, као и производња и испорука лекова, развој и пружање дигиталних и специјализованих здравствених услуга и употреба биотехнологије у медицини. Форум „Промоција одрживих инвестиција“ заједнички су организовали Влада Србије и Програм Уједињених нација за развој (УНДП).
AMSS: Popodne se očekuje se veći intenzitet saobraćaja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Представљена мапа инвестиционих прилика у Србији у складу са циљевима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.