Vukosavljević pisao Vatikanu povodom incidenta na Novom Brdu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2019, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević pisao Vatikanu povodom incidenta na Novom Brdu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je u Papskom nuncijatu u Beogradu apostolskom nunciju Lucijanu Surianu uručio pismo za kardinala Đanfranka Ravasija, predsednika Papskog saveta za kulturu, zbog nedavnog incidenta na Kosovu i Metohiji.

U pismu za kardinala, ministar skreće pažnju Svetom Ocu i Državnom sekretarijatu Svete Stolice na nedavni incident na Kosovu i Metohiji koji su izazvali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << albanski biskupi, služeći misu na ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

Ministar Vukosavljević je pozvao Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake "kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene (i od naše dve države nepriznate) 'države Kosovo' ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u međunarodnoj stručnoj literaturi izdašno dokumentovani".

Ministar je istakao da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva "Santa Maria del Monte Nuovo" za zapadne vernike, čiji zapušteni ostaci i danas stoje neposredno "extra muros" na novobrdskim iskopinama i albanski vernici bi taj lokalitet mogli da urede i koriste po želji.

"Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleđa", navodi se pismu.

Ministar je, uz visoko uvažavanje, izrazio nadu da će sadržina pisma, napisanog u dobroj nameri, biti preneta nadležnima za spoljnu politiku u Rimskoj Kuriji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.