Vesić: Opozicija juče u parlamentu radila za Aljbina Kurtija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023, 12:42

Vesić: Opozicija juče u parlamentu radila za Aljbina Kurtija

Opozicioni poslanici su izazivanjem incidenta u parlamentu radili direktno za Aljbina Kurtija, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infastrukture Goran Vesić.

Upravo su poslanici koji stalno govore o Kosovu i Metohiji, radili posao za Kurtija. Da ste njega pitali šta želi da se desi u srpskom parlamentu, on bi nacrtao ove scene - pokušaj napada na predsednika i prekid sednice. Oni koji se, deklarativno, kunu u KiM, postali su zvezde albanskih, hrvatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i drugih medija, posebno u Prištini, koji ih slave, jer rade ono što želi Kurti, rekao je Vesić za TV Prvu.

On je ocenio da Kurti želi da se ne postigne nikakav dogovor, a da Srbija bude kriva za to.

Vesić je ukazao da Kurti ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali mu je potreban izgovor za to, a jedini izgovor koji na Zapadu donekle mogu da prihvate, jeste da je ustvari Srbija ta koja ne želi nikakav razgovor, objasnio je Vesić.

I opozicija je došla organizovano, sa odštampanim transparentima, ništa se nije dogodilo spontano. Došli su sa planom. Nekoliko dana ranije su najavljivali i skup ispred parlamenta, očigledno sa idejom da uđu u skupštinu. Samo ih se nije dovoljno skupilo, i otuda taj incident, rekao je Vesić.

On je istakao da predsednik Aleksanadr Vučić, kada govori o planu i dijalogu, otvoreno kaže da ono što se nudi Srbiji, pa ni sami razgovori, nisu idealni, već veoma teški za Srbiju, ali da moramo da razgovaramo i uradimo sve kako bismo sačuvali KiM i nastavili putem evrointegracija, uz ekonomski razvoj.

Vučić to radi u veoma teškim uslovima, a jedini kome odgovara da Srbija izađe iz razgovora je Kurti. Zato samo njemu ovo ide u prilog, napomenuo je Vesić.

Srećom, kaže Vesić, sednica parlamenta nije prekinuta, i primećuje da se do kraja jučerašnjeg dela rasprave nije čuo nijedan argument ili dobar predlog, iako je Vučić bezbroj puta upitao opoziciju imaju li neku ideju.

Čuli smo da treba da prekinemo pregovore, da sebe stavimo pod sankcije, ali nismo čuli nijedan pametan predlog, koji bi doveo do toga da ljudi u Srbiji žive bolje, rekao je Vesić i dodao da su o prekidima juče pričali predstavnici onih stranaka, koje, kada su bile na vlasti, poput DS-a ili Novog DS S-a, pregovore sa Prištinom nisu prekidali.

Vesić je napomenuo da je Vučić odgovorno nastupio u Skupštini, izašao jasno pred poslanike i rekao o čemu se radi, kakve su opcije, šta su crvene linije Srbije, šta Srbija može i želi da postigne, koje su posledice.

Podsetio je da je predsednik prvo predložio da razgovara samo sa šefovima poslaničkih grupa, ali su neki iz opozicije rekli da ne žele zatvorene sastanke, već sednicu skupštine, na kojoj su ga sačekali sa pokušajem državnog udara, pokušajem da preuzmu vlast na sliu.

Danas se sednica nastavlja, i predsednik će uz podršku Skupštine nastaviti da razgovara, ali to, nažalost, neće biti jednoglasna podrška, iako bi bilo prirodno da svi stanu iza Vučića, da ojačamo svoju poziciju, rekao je Vesić.

Dodao je da je pitanje KiM otvoreno već dva veka, i da oko njega ne bi smelo da bude politike, a još manje politikantstva, te da mu je žao što tog jedinstva nema.

I Boško Obradović, i Miloš Jovanović, Milica Đurđević, Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, radili su juče za Aljbina Kurtija, koji želi da dođe do haosa i prevrata u Beogradu, da on ne bi formirao ZSO, rekao je Vesić.

Dodao je da je, kao i svi građani, razočaran onim što se juče dogodilo, jer se očekivalo jedinstvo, a svedočili smo organizovanom pokušaju državnog udara ili puča.

Umesto dijaloga i razgovora dobili smo pokušaj napada na predsednika Republike, što se u svakoj zemlji kažnjava na određen način, rekao Vesić.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.